Premier Michel heeft de Kamer laten weten dat het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) geen enkele aanleiding ziet om het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky uit te faseren bij Belgische overheidsinstanties. Volgens het CCB kunnen geen enkele objectieve technische informatie of onafhankelijke studies aantonen dat Kaspersky Lab-toepassingen kwaadaardig zouden zijn of een dreiging zouden betekenen voor de digitale veiligheid.
In mei van dit jaar besliste de Nederlandse overheid dat ze het gebruik van de antivirus- en beveiligingssoftware van het Russische Kaspersky zou uitfaseren. Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus verwees daarbij onder meer naar Russische wetgeving die bedrijven verplicht om de inlichtingendiensten te ondersteunen als zij daarom vragen. Kaspersky had eerder al verklaard dat zij aan die praktijken niet zou meewerken.
In België lijkt de overheid zo ver niet te willen gaan. ‘Het is positief dat onze Belgische regering niet meegaat met de steekvlampolitiek die elders wel de kop opsteekt’, zegt Brecht Vermeulen (N-VA), Belgische Commissievoorzitter Binnenlandse Zaken. ‘Het is logisch dat iedere natie zijn belangen beschermt, maar we moeten hierbij niet naïef zijn. Ook bevriende naties doen aan spionage, denk maar aan de Belgacom-hack uit 2013 of de telefoon van Angela Merkel die door de VS werd afgeluisterd. Bovendien heeft Kaspersky Lab zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland verhuisd en zijn er specifiek voor de Benelux bijkomende maatregelen getroffen in de vorm van het Kaspersky Private Security Network.’
KPSN is een security-dienst van Kaspersky voor bedrijven en overheidsinstanties waarbij de oplossing binnen de Benelux wordt beheerd en dreigingsanalyse-informatie binnen de grenzen van de Europese Unie blijft.