Blackberry intensiveert zijn activiteiten in de zorgsector. Daarvoor doet de Canadese securityleverancier een aantal aankondigingen. Zo brengt het een besturingssysteem op de markt om medische apparaten te beveiligen. Daarnaast komt het met een blockchain-oplossing waarbij onderzoekers medische gegevens kunnen delen om zo de diagnosetijd te verkorten. Tot slot onderzoekt het de mogelijkheden van zijn Spark-platform in de gezondheidszorg.
QNX-besturingssysteem
Blackberry komt met een besturingssysteem om medische apparaten te beveiligen. Het systeem, QNX OS for Medical 2.0 genaamd, wordt gebruikt voor de ontwikkeling van gerobotiseerde chirurgische instrumenten, patiëntbewakingssystemen, infuuspompen, bloedanalysesystemen en andere producten waarbij veiligheid cruciaal is en die moeten voldoen aan bepaalde wettelijke veiligheidscertificeringen.
Blockchain voor datadeling
Blackberry’s netwerk operatiecentrum (noc) wordt gekoppeld aan een blockchain-oplossing van Onebio. Hiermee willen de partijen een oplossing op de markt brengen om medische data op te slaan en te delen. Via deze oplossing kunnen patiënten, laboratoria en IoT-apparaten data opslaan. Deze geanonimiseerde data wordt vervolgens met onderzoekers gedeeld.
Deze blockchain-oplossing wordt door de Global Commission getest. Die organisatie focust zich op de diagnose van zeldzame ziektes bij kinderen. De oplossing wordt ingezet om realtime analyses uit te voeren om zo de diagnosetijd te verkorten.
Spark in zorg
Ook kondig Blackberry een samenwerking met het Mackenzie Innovation Institute (Mi2) aan. Dat Amerikaanse instituut stimuleert innovatie in de gezondheidszorg door middel van onderzoek, onderwijs en training om de gezondheidszorg, behandelingen en serviceleveringsmodellen te verbeteren. In het kader van de samenwerking met de Canadese securityleverancier onderzoekt de organisatie hoe Spark, Blackberry’s recent aangekondigde beheerplatform voor internet of things-oplossingen, gekoppeld kan worden aan de ‘slimme’ systemen in de gezondheidszorg.
Melanoma Institue Australia
Tijdens de Blackberry Security Summit in Londen sprak Mark Wilson, marketingdirecteur bij Blackberry, al over de samenwerking met het Melanoma Institue Australia (MIA). Dat instituut maakt gebruik van Blackberry Workspaces. Via deze samenwerkingsoplossing kunnen wetenschappers en artsen onderzoeksgegevens en patiëntdossiers versleuteld opslaan en met elkaar delen. Dit met het doel om het onderzoeksproces te versnellen.