De petitie voor een referendum over de 'aftapwet' is 407.582 keer ondertekend. De initiatiefnemers van het referendum leveren vandaag, 16 oktober 2017, om 09.30 uur de laatste handtekeningen in bij de Kiesraad in Heerlen.
De petitie tegen de ‘Sleepwet’, zoals de initiatiefnemers de nieuwe Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) noemen, kon tot en met gisteren, 15 oktober 2017, getekend worden. De drempel van driehonderdduizend handtekeningen werd op 9 oktober gepasseerd. Na de uitzending van Zondag met Lubach op zondag 1 oktober, waarin de Sleepwet kritisch werd toegelicht, steeg het aantal handtekeningen op Sleepwet.nl snel.
De Kiesraad moet de geldigheid van de handtekeningen nog controleren. Als er minstens driehonderdduizend geldige handtekeningen zijn ingezameld, zal het referendum waarschijnlijk plaatsvinden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dit maakt de Kiesraad op 1 november bekend.
Wet is omstreden
De Sleepwet heet officieel de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten. De Eerste Kamer stemde in juli 2017 in met de wet, waarmee de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) de bevoegdheid krijgen om ook kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Tegelijk wordt het toezicht op de inzet van de nieuwe bevoegdheden versterkt. De wet moet 1 januari 2018 ingaan. De Raad van State, het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de Rechtspraak waren openlijk kritisch over de wet.
De Tweede Kamer stemde op 14 februari van dit jaar in met de wet. In de Eerste Kamer is er nu dus ook een meerderheid voor de nieuwe wet, al stemden SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren in de Senaat tegen. Zij vrezen een te grote inbreuk op de privacy van burgers en vinden het toezicht niet sterk genoeg. Ook is de wet wat hen betreft op veel punten te vaag.
Daarnaast komen er kritische geluiden uit de hoek van burgerrechtenorganisaties (zoals Bits of Freedom), Raad voor de Rechtspraak, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en hoogleraren. De NVJ vreest dat het voor journalisten moeilijker wordt om bronnen af te schermen en dat mogelijke klokkenluiders daardoor worden afgeschrikt.
Een geweldig initiatief, nog groter uitvoering van formaat. Geweldig. Wie zei dat je digitale automatisering niet in zou kunnen zetten voor referenda en verkiezingen? Moet dat miljoenen kosten? Als er iets is wat een paar studenten hier bewijzen is dat het tegendeel. Goed gedaan guys!