Vijf studenten en een kritisch item in het tv-programma Zondag met Lubach hebben voor elkaar gekregen dat er mogelijk een referendum komt over de omstreden aftapwet, ook wel bekend als sleepwet. De benodigde driehonderdduizend handtekeningen zijn hiervoor verzameld.
De Sleepwet heet officieel de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten. De Eerste Kamer stemde in juli 2017 in met de wet, waarmee de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) de bevoegdheid krijgen om ook kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Tegelijk wordt het toezicht op de inzet van de nieuwe bevoegdheden versterkt. De wet moet 1 januari 2018 ingaan. De Raad van State, het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de Rechtspraak waren openlijk kritisch over de wet.
De Tweede Kamer stemde op 14 februari van dit jaar in met de wet. In de Eerste Kamer is er nu dus ook een meerderheid voor de nieuwe wet, al stemden SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren in de Senaat tegen. Zij vrezen een te grote inbreuk op de privacy van burgers en vinden het toezicht niet sterk genoeg. Ook is de wet wat hen betreft op veel punten te vaag.
Daarnaast komen er kritische geluiden uit de hoek van burgerrechtenorganisaties (zoals Bits of Freedom), Raad voor de Rechtspraak, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en hoogleraren. De NVJ vreest dat het voor journalisten moeilijker wordt om bronnen af te schermen en dat mogelijke klokkenluiders daardoor worden afgeschrikt.
Na de uitzending van Zondag met Lubach, waarin de Sleepwet kritisch werd toegelicht, steeg het aantal handtekeningen op Sleepwet.nl snel. De handtekeningen worden volgende week maandag, 16 oktober 2017, aan de Kiesraad gepresenteerd.
Referendum volgend jaar
Als de initiatiefnemers van het referendum aan alle regels hebben voldaan dan wordt de volksraadpleging gehouden op 21 maart 2018, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen.
Allereerst voor de initiatiefnemers, Proficiat! Geweldig prestatie van formaat. De vraag zal nu zijn hoe de politiek hiermee om zal gaan. In de eerste plaats is door Blakenende het referendum dusdanig uitgekleed en drempels verhoogd dat de waarde van een ‘raadgevend’ referendum nihil is. Het is meer symbolisch. U heeft dit vrij recent nog kunnen zien op de wijze hoe Mark Rutte omging met het laatste referendum. Het Volk wordt door de politiek allang niet meer gediend. Wanneer de buit vn kiezers binnen is, heeft men geen enkele moeite all mooie intenties als hete kooltjes te laten vallen en gewoon weer eigen plan te trekken.
Dat hebbende gezegd, wil ik niet meteen heel negatief doen. Immers, dit kabinet heeft maar een meerderheid van één zetel. De kans dat er een meerderheid een uitkomst van een referendum zomaar naast zich neer zal leggen is dan iets kleiner. Daar staat tegenover dat de wet vrijwel al is aangenomen. Dictatuur Nederland is daarmee groeiende.