Het Nederlandse bedrijf Webzilla zou de Russische geheime diensten hebben geholpen bij het hacken van de Democratische Partij in de VS. Eigenaar van moederbedrijf XBT, de Rus Aleksej Goebarev, ontkent in de Volkskrant alle aantijgingen.
Er was een verhaal dat de organisatie rondom Trump met servers van de Russische Alfa Bank zou communiceren. Bestanden van deze servers zouden bewijzen dat de toekomstig president banden met de Russen had. Gubarev zei vervolgens tegen persbureau Bloomberg, dat hem in november 2016 inhuurde als hostingexpert, dat die bestanden over het dataverkeer nooit op ‘legale wijze’ verkregen konden zijn. Met andere woorden: er waren servers van bijvoorbeeld Alfa Bank gehackt om bestanden in te zien. Die opmerking heeft hem in de problemen gebracht, meent de Rus. ‘En nu probeert iemand mij stuk te maken door mijn naam in een rapport te stoppen’, zo stelt hij.
Russische inlichtingendiensten
‘Ik heb nul komma nul contact met Russische inlichtingendiensten. Ik praat met niemand. Nooit’, vertelt hij aan redacteuren van de krant die hem opzochten op Cyrus. Toch zijn er een aantal bijzonderheden die de Volkskrant aan hem voorlegt. Waarom stond Webzilla bijvoorbeeld jarenlang geregistreerd op Nederlandse adressen van nietsvermoedende mensen in Amersfoort? Hoe kan het dat het bedrijf van Gubarev in korte tijd een gigantische groei doormaakte en de jonge Rus razendsnel miljonair werd? En waarom ging hij op 22-jarige leeftijd naar Cyprus, terwijl hij zijn opleiding aan de technische universiteit in Siberië nog niet had afgemaakt? En waarom koos hij Cyprus als locatie voor het hoofdkantoor van moederbedrijf XBT, een eiland voor de kust van Turkije met mogelijkheden voor inventieve belastingconstructies?
Datacentrum in Amsterdam Zuidoost
Bij het Volkskrant-interview is ook Nederlander Jochem Steman aanwezig. Hij is verantwoordelijk voor de bouw van een nieuw datacentrum van Webzilla in Amsterdam Zuidoost. Goebarev koos naar eigen zeggen voor Cyprus omdat hij een kantoor in Moskou niet kon betalen. Ook voor de opvallende groei heeft hij een passend antwoord, namelijk dat hij betere service biedt dan z’n concurrenten en tegen lagere tarieven. Als hostingprovider verhuurt hij via zijn servers ruimte voor internetverkeer. Daarbij gaat technisch weleens iets mis en Gubarev belooft dat direct op te lossen, 24 uur per dag. Doordat het bedrijf eigen technici laat werken bij grote datacentra, garandeert het elke klant dat storingen binnen vijftien minuten verholpen zijn. ‘Klanten hoeven daar niet extra voor te betalen, zoals bij andere bedrijven.’ Hij kan goedkoper werken omdat hij relatief goedkope arbeidskrachten inhuurt voor technische ondersteuning, bijvoorbeeld vanuit Oekraïne.
Vreemd dataverkeer
Op de vraag waarom Webzilla postadressen heeft op afgelegen plaatsen in Amersfoort, heeft de Rus tegenover de Volkskrant een minder overtuigend antwoord. ‘Webzilla maakte eerst gebruik van een trustbedrijf, daardoor had ik hier zelf geen controle over. In 2012 is de relatie met dat bedrijf stopgezet.’ Daarnaast laat hij zijn boeken elk jaar controleren door accountantskantoor KPMG. ‘Ik ben volkomen transparant. Ik kan alles uitleggen.’ Zouden de hacks via zijn servers kunnen hebben plaatsgevonden, zonder dat hij het weet? Onzin, zegt Gubarev tegen de krant. ‘Bij ons betaal je met creditcard of een bankoverschrijving. Wij accepteren geen bitcoins. Nooit. Daardoor staat elke transactie met elke klant op papier.’ Ook stelt hij dat hij niet weet of er vreemd dataverkeer via zijn servers is gegaan. ‘Dat mag niet eens. Ik heb 37.000 servers wereldwijd. Wij mogen daar van de wet niet bij’, besluit de Rus.
Ontkennen van betrokkenheid bij de hacks door te zeggen dat je vreemd dataverkeer voorkomt via controle m.b.v. KPMG en het niet accepteren van bitcoins? Dat lijkt me geen sterk argument. Later stelt Aleksej Goebarev dan ook dat hij niet weet en niet mag weten of er vreemd dataverkeer via zijn servers gaat. Die reactie lijkt me eerlijker dan al die ontkenningen daarvoor. Deze tak van industrie is gewoon al jaren als het Wilde Westen en dat blijft voorlopig zo.
Of zou het zo zijn dat de Volkskrant wederom verspreider is van nepnieuws? Want de laatste tijd blinken ze nou niet bepaald uit in objectiviteit of stukken met een gedegen journalistieke onderbouwing.