Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft een team samengesteld dat onderzoekt of er in Nederland behoefte bestaat aan een nationaal Competence Center Blockchain. Blockchain wordt in potentie gezien een van de meest disruptieve innovaties sinds de uitvinding van het internet. René Penning de Vries, aangesteld als Boegbeeld ICT van EZ, leidt dit team.
Dit meldde minister Henk Kamp in zijn toespraak tijdens de opening op 12 september 2016 van het innovatiecentrum Brightlands Smart Services Campus. Volgens Kamp is er tot nu toe wereldwijd een miljard dollar geïnvesteerd in deze nieuwe ‘digitale bewaker van gegevens’. Hij constateerde dat deze investeringen in blockchain-technologie vooral door de financiële en technische sectoren zijn gedaan, maar dat er ook kansen liggen voor sectoren als zorg en logistiek waar ook veel met transacties wordt gewerkt.
De bewindsman heeft aan zijn Boegbeeld ICT Penning de Vries gevraagd om uit te zoeken hoe groot het belang is van deze nieuwe technologie voor de Nederlandse economie en of er een nationaal ‘competence center’ van de grond moet komen om het bedrijfsleven te ondersteunen met de implementatie ervan.
Boegbeeld
Penning de Vries zei desgevraagd na afloop van de opening op Brightlands Smart Services Campus dat zijn team in kaart gaat brengen waar in de universitaire wereld en bij andere organisaties, zoals banken (ING is al druk doende met blockchain) kennis aanwezig is van deze authenticatie-technologie. ‘Van blockchain wordt heel veel verwacht, maar er is ook nog heel veel onduidelijk. Wij willen in kaart brengen waar de expertise zit en hoe bedrijven inzicht kan worden geboden at de mogelijkheden zijn.’
Minister Kamp benoemde medio 2014 René Penning de Vries voor twee jaar tot Boegbeeld ICT. Zijn taak is om als kwartiermaker, samen met een publiek-privaat team, ict-innovaties te volgen en te bepalen of er ondersteuning nodig is zodat ze het Nederlandse bedrijfsleven kunnen versterken en zo kunnen bijdragen aan economische groei.
Blockchain
De wereldwijde interesse in blockchain (blokketen)-technologie is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar de technologie zijn eerste bekendheid kreeg met het digitale betaalmiddel bitcoin is inmiddels duidelijk dat meerdere transactievarianten mogelijk zijn. In het kort kan blockchain omschreven worden als een technologie die het mogelijk maakt om transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).
De decentrale wijze waarop gegevens worden uitgewisseld en geverifieerd leidt ertoe dat verschillende sectoren, zoals de financiële sector, met grote belangstelling kijken naar deze technologie. Enkele zaken waarin transacties en administratieve registraties een rol spelen zijn: betalingen, effecten, grondstoffen, identiteiten, verzekeringsproducten, roerende en onroerende goederen en stemmingen.
Het simpele feit dat gesproken wordt van een ‘expertisecentrum blockchain’ geeft reeds aan dat een vorm van expertisecentrum gewenst is.
Maar zéker niet een ‘nationaal competence center voor de implementatie van blockchain’.
Nu maar hopen dat er een vooronderzoek komt alvorens de definitieve opdracht aan Boegbeeld ICT Penning de Vries wordt geformuleerd. Voordat we het weten hebben we anders wéér een overheids-faalproject.
Intussen verwijs ik graag naar ‘Distributed ledger technology: beyond block chain’ van het UK Government Office for Science van januari 2016 : https://www.gov.uk/government/news/distributed-ledger-technology-beyond-block-chain