Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, hoopt dat er een internationaal adviesorgaan voor ai komt. Dat moet burgers beschermen tegen maatschappelijke risico’s en tegelijkertijd investeringen in veilige en verantwoorde ai aanjagen.
Von der Leyen deed de oproep tijdens de G20 in India. Volgens de voorzitter brengt ai risico’s met zich mee, maar ook kansen. ‘De cruciale vraag is hoe we een snel veranderende technologie kunnen benutten.’ Het is veelzeggend dat de makers en uitvinders van ai steeds vaker politieke leiders oproepen om ai te reguleren, vindt ze. ‘In de EU hebben we in 2020 de allereerste wet over ai gepresenteerd. We willen innovatie faciliteren en tegelijkertijd vertrouwen opbouwen. Maar we hebben meer nodig.’
De ontwikkeling van ai bevindt zich op een bepalend moment in de geschiedenis en de ontwikkelingen die nu plaatsvinden, bepalen de toekomst. Daarom stelt ze voor dat Europa en zijn partners een nieuw mondiaal raamwerk voor ai-risico’s ontwikkelen. ‘Op mondiaal niveau moeten we uiteindelijk de bredere gemeenschap van de Verenigde Naties bereiken.’ Ze denkt aan een orgaan dat vergelijkbaar is met het klimaatpanel van de VN: IPCC. Hieraan zouden wetenschappers, ondernemers en ontwikkelaars aan mee moeten werken. Het internationale ai-panel moeten de kennis verschaffen over de risico’s van ai en over de potentiële voordelen voor de mensheid.
Coronapas
Ook benadrukte Von der Leyen het belang van digitale publieke infrastructuren. Die technologische systemen en netwerken vormen de basis voor de digitale samenleving en kunnen de interactie tussen overheden, bedrijven en burgers vereenvoudigen. Het gaat bijvoorbeeld over digitale identificatiesystemen, openbare cloud-infrastructuur en protocollen voor cybersecurity. Ze worden meestal gefinancierd, beheerd en onderhouden door de overheid of door publiek-private samenwerkingen.
Volgens Von der Leyen zijn de mogelijkheden groot en de investeringen meestal klein. ‘De truc is om een publieke digitale infrastructuur te bouwen op basis van interoperabiliteit en die voor iedereen toegankelijk en vertrouwd is.’
Als voorbeeld noemt ze het digitale Covid-19-certificaat, ofwel de coronapas. Dat officiële document toonde tijdens de coronapandemie aan of een persoon gevaccineerd was tegen corona, negatief was getest, of hersteld was van een eerdere virusinfectie. ‘De EU heeft het voor zichzelf ontwikkeld. Het model was zo functioneel en zo vertrouwd dat 51 landen op vier continenten het gratis adopteerden’. aldus de EC-voorzitter. Tegenwoordig gebruikt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het systeem als een mondiale standaard om de in tijden van gezondheidsbedreigingen de mobiliteit van mensen te waarborgen, zei ze tijdens de bijeenkomst.