De rijksoverheid stelt komend jaar 297,2 miljoen euro beschikbaar voor beheer, exploitatie en een klein beetje doorontwikkeling van de zogeheten Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Dit is de verzameling van voorzieningen, standaarden en afspraken die door alle publieke dienstverleners worden gebruikt voor hun digitale dienstverlening. Het plan achter de GDI werd afgelopen week door staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) naar de Tweede Kamer gestuurd.
Het GDI-programmeringsplan beschrijft de activiteiten die in 2023 worden uitgevoerd om de generieke digitale infrastructuur te beheren, door te ontwikkelen en te vernieuwen. Een voorbeeld van een voorziening in de GDI is DigiD, een voorbeeld van een standaard is Digikoppeling en een voorbeeld van een afspraak is eHerkenning. Het plan is onderdeel van het Meerjarenprogramma Infrastructuur Digitale Overheid (Mido), waarbinnen publieke dienstverleners en pensioen- en zorgverzekeraars samenwerken om hun digitale dienstverlening te verbeteren.
Scherpe prioritering
Van de bijna driehonderd miljoen euro die over 2023 beschikbaar is, is het leeuwendeel (234,7 miljoen euro) bestemd voor beheer en exploitatie. De resterende 62,5 miljoen komt terecht bij doorontwikkeling en vernieuwing. Er is namelijk ‘scherp geprioriteerd’, waarbij continuïteit van de bestaande dienstverlening vooropstaat. Bovendien zijn veel doorontwikkelingen meerjarig. De prioritering was nodig omdat de vraag het it-aanbod overstijgt, aldus het ministerie.
Sinds 2022 trekken overheden en uitvoeringsorganisaties met een publieke taak samen op voor verbetering van de dienstverlening aan burgers en ondernemers. Het idee is dat deze overheden en organisaties steeds meer als één overheid samenwerken. Digitalisering is daarbij cruciaal. Sinds kort is er daarom een bewindspersoon die dit als kernthema heeft: de staatssecretaris van digitale zaken.
Uitvoering van ambities
Afgelopen mei ontvouwde Van Huffelen de eerste plannen van de gemeenschappelijk digitale basis, die zij de Generieke Digitale Infrastructuur noemde. De GDI moet de uitvoering van de ambities op het gebied van digitale dienstverlening ondersteunen en faciliteren. Deelnemende organisaties gebruiken de infrastructuur en sluiten hun diensten daarop aan.