Topadvocaat Peter Wakkie, gespecialiseerd in kwesties rond de governance, moet een einde maken aan de bestuurlijke chaos bij Centric. De Ondernemingskamer heeft de ervaren advocaat benoemd tot nieuwe (tijdelijke) bestuurder van de it-dienstverlener waar zoveel overheden afhankelijk van zijn. Voor Wakkie wordt het puinruimen bij Centric het slotakkoord van zijn veertig jaar durende carrière in de advocatuur.
Wakkie zal de regie strak in handen moeten houden. Is de kans vrijwel nihil dat eigenaar Gerard Sanderink, door de rechter volledig buitenspel gezet, nog enige invloed kan blijven uitoefenen, wel zal Wakkie zich moeten ontdoen van een zestal Sanderink-handlangers die nog steeds de belangen van hun oude baas dienen. Destijds zijn die vooral op basis van loyaliteit benoemd.
Wakkie, met zijn 74 jaar leeftijdgenoot van Sanderink, wordt voor de echte it-zaken sterk afhankelijk van het zittende management. De afgelopen juli benoemde bestuurder Peter Mous, wiens schorsing begin vorige week door Sanderink ongeldig is verklaard, heeft wat dat betreft de sleutels in handen. De twee andere benoemingen die de Ondernemingskamer bekend heeft gemaakt bezitten weinig kennis van software. Naast Wakkie is de Amsterdamse mediator en businesscoach Willem Meijer aangewezen als niet-uitvoerend bestuurder. Mr. Marcel Evers krijgt het beheer over de aandelen waarover Sanderink het zeggenschap heeft verloren.
Gepokt en gemazeld
Als eerste moet Wakkie bij Centric de scheef getrokken bestuursverhoudingen herstellen. Gepokt en gemazeld in het ondernemingsrecht is de advocaat voor deze taak goed berekend. De Ondernemingskamer had dan ook weinig tijd nodig om voor hem te kiezen. Als voormalig bestuursvoorzitter van advocatenfirma De Brauw Blackstone Westbroek is hij gewend aan crisissituaties. Zo verdedigde Wakkie Gucci in de ‘tasjesoorlog tegen’ concurrent LVMH, het concern dat Louis Vuitton en andere luxe merken bezit. Hij wist een overname van het Italiaanse modebedrijf te voorkomen. Ook het overnamegevecht om het supermarkten-bedrijf Laurus (later grotendeels overgegaan naar Jumbo) bracht hem in de Ondernemingskamer.
In de baggeroorlog verdedigde hij het bouwconcern HBG tegen de belagers Boskalis en Heijmans. Hij was bestuurder van Ahold. Hij moest daar de rechtszaken te schikken die tegen het supermarktconcern waren aangespannen na de boekhoudfraude bij Amerikaanse dochters van Ahold in 2003. Wakkie bereikte een schikking met de gedupeerde beleggers waarmee 1,1 miljard dollar was gemoeid.
Ook wist hij een noodkrediet bij de banken los te peuteren die het moederconcern van Albert Heijn van de ondergang redde. Die goede contacten met de banken kunnen Centric goed van pas komen, nu alle banken behalve ABN Amro hun relatie met de it-dienstverlener hebben verbroken. Ook moet hij een oplossing vinden voor het probleem dat de kredietverzekering is gestopt en een aantal grote leveranciers vooruitbetaling eist. Daarnaast is een nieuwe cyberverzekering nodig sinds assuradeur Zurich Benelux het voor gezien houdt. Ook kan Wakkie een nieuwe accountant zoeken, nu de vorige er de brui aan heeft gegeven. Weet hij de banken en verzekeraars weer binnen te halen, dan zal dat zeker nieuw vertrouwen geven aan de klanten van Centric.
Louis van Gaal
Als commissaris bij TomTom en Wolters Kluwer, waar hij na zijn pensionering in 2009 actief bleef, heeft Wakkie enig raakvlak met it-kwesties. Verder stond hij de commissarissen van Ajax bij in de rechtszaak tegen het ‘kamp-Cruijff’, dat de benoeming van Louis van Gaal als algemeen directeur wilde tegenhouden. Wakkie heeft nu het voordeel dat de Ondernemingskamer ‘kamp-Sanderink’ al totaal buitenspel heeft gezet. En Sanderink is geen Johan Cruijff. Ook Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek, die de vorige week tijdens de zitting in de Ondernemingskamer nog uitgebreid aan het woord kwam over haar ‘voorspellingen’ bij Nieuwsuur, speelt geen rol meer.
In een afscheidsinterview met Baliebulletin vertelt Wakkie allang niet meer te opereren in het eendimensionele universum van de advocaat, maar ook veel ervaring te hebben met de gelaagde dynamiek van het grote bedrijfsleven, met de interactie tussen verschillende afdelingen en de relaties binnen de ondernemingsleiding. ‘Je maakt dan een heel speelveld mee,’ zei hij. Bij Centric zal hij zeker een bijzonder speelveld aantreffen.