De EU-lidstaten en het Europees parlement hebben een akkoord bereikt over de Digital Markets Act (DMA). Die wet moet de macht van techreuzen als Google en Facebook (Meta) inperken, voor meer concurrentie zorgen en de privacy van EU-burgers beter beschermen.
Dat bevestigt EU-voorzitter Frankrijk. Met de wet gaat voor veel politici de wens in vervulling om techreuzen harder aan te pakken op wat zij zien als verstoring van de concurrentie op de Europese markt voor digitale diensten. Ook worden Europese burgers beter beschermd tegen vermeende schendingen van privacyregels door de datahonger van de techreuzen.
De DMA moet er toe leiden dat Big Tech niet meer hun eigen diensten voortrekker op hun eigen platform. Denk aan praktijken waarbij Google eigen diensten hoger in de zoekresultaten toont, of Apple dat andere betaaldiensten tegenhoudt in de Appstore.
De wet maakt het mogelijk om bij overtredingen sancties op te leggen. Bedrijven die te machtig zijn, kunnen verplicht worden om zich op te delen. Ook kunnen overnames verboden worden omdat ze een te grote impact hebben voor concurrenten of de dienstverlening aan EU-burgers. Bedrijven die een overtreding begaan kunnen een boete krijgen tot twintig procent van hun wereldwijde jaaromzet..
De nieuwe wet is van toepassing op bedrijven met een beurswaarde van minstens 75 miljard euro, een jaaromzet van 7,5 miljard euro en minstens 45 miljoen gebruikers per maand.
‘Fundamentele verandering’
Concreet betekent de nieuwe wet dat bedrijven als Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook, Instagram en Whatsapp) en Microsoft hun manier van werken in de EU moeten aanpassen om aan de DMA te voldoen. Zo wordt adverteren op basis van persoonlijke dataprofilering aan banden gelegd en mogen softwarebedrijven hun klanten er niet langer van weerhouden om bepaalde vooraf geïnstalleerde software of apps te verwijderen.
PvdA-politicus Paul Tang, die zich al jaren inzet voor een hardere aanpak van techreuzen in de EU, stelt vast dat Europa in recordtempo tot een akkoord is gekomen over een wet die internet fundamenteel zal veranderen. ‘Machtsmisbruik van Big Tech wordt verboden en zwaar bestraft. Hierdoor krijgen concurrerende bedrijven eindelijk een kans en consumenten weer macht over hun eigen data.’
Techreuzen hebben al gemeld dat ze teleurgesteld zijn over de DMA en dat de regels tot privacy- en veiligheidsrisico’s kunnen leiden omdat de diensten worden opengebroken. De finale versie van de wetstekst wordt morgen gepubliceerd. De wet zal naar verwachting in 2023 in werking treden.