Burgers kunnen vanaf vandaag op MijnOverheid.nl inzien welke (overheids)organisaties gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) krijgen. Dat past bij het idee van het kabinet om burgers meer regie te geven op het gebruik van hun gegevens bij de overheid. Al is het zo dat bij het delen van BRP-gegevens geen toestemming van die burgers nodig is.
In de BRP wordt informatie over iemand vastgelegd, zoals bsn, naam, geboortedatum, huwelijk of adres. De gemeente houdt deze gegevens voor haar ingeschrevenen bij. Overheidsorganisaties kunnen deze gegevens uit de BRP krijgen als die noodzakelijk zijn om hun wettelijke taak uit te voeren. Denk aan het innen van belasting of het verstrekken van een uitkering. Ook organisaties met een maatschappelijke taak kunnen deze gegevens krijgen, zoals pensioenfondsen, zorgverzekeraars en ziekenhuizen.
Het delen van gegevens uit de BRP gebeurt automatisch en is vastgelegd in de Wet en het Besluit BRP. Daarin staat ook met welke organisaties BRP-gegevens gedeeld mogen worden en onder welke (strenge) voorwaarden. Toestemming vragen van burgers is daarvoor niet nodig.
Burgers krijgen via hun MijnOverheid inzicht in welke organisaties automatisch een update krijgen als er een persoonsgegeven wijzigt in de BRP, bijvoorbeeld een adres bij een verhuizing. Per organisatie staat beschreven waarvoor de persoonsgegevens van de burger worden gedeeld. Denk aan de Belastingdienst, UWV, zorgverzekeraar, pensioenfonds, de politie of de SILA (Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie).
Regies
Het kabinet wil burgers meer regie geven op het gebruik van hun gegevens bij de overheid, bijvoorbeeld om aanpassingen door te voeren of waar mogelijk naar eigen wens te delen. Een belangrijk onderdeel hiervan is om het gebruik van gegevens uit overheidsregistraties beter inzichtelijk te maken. Het burgers voorzien van een online-overzicht van organisaties die gegevens krijgen uit de BRP, noemt de regering een eerste stap.
Tegelijkertijd wil Rutte-IV zelf ook meer regie uitoefenen op het gebied van digitalisering. De overheid gaat normerend optreden om belangrijke publieke waarden als zelfbeschikking, privacy en veiligheid te bewaken, schreef staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in haar digitaliseringsstrategie in een recente brief aan de Tweede Kamer. Hoe de regies zich tot elkaar gaan verhouden, is nog niet duidelijk.