De Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft er bij dat het Kadaster met zijn doorontwikkelde Klic-viewer geen economische activiteit verricht. Het aanbieden er van past bij zijn publieke taak. De ACM wijst daarom het bezwaar van acht bedrijven dat dit marktverstorend werkt, af. Het achttal, dat soortgelijke bodeminformatie-apps aanbieden, stapt nu naar de rechter.
De Klic-viewer is een programma waarmee grondroerders inzage kunnen krijgen in gebiedsinformatie en ter plekke zien waar kabels en leidingen liggen. Daarmee kan (graaf)schade worden voorkomen. Het Kadaster had in eerste instantie een online-versie uitgebracht die het heeft doorontwikkeld in twee mobiele apps voor Android-telefoons en iPhones. De landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens biedt deze drie applicaties gratis aan.
Volgens het achttal bedrijven biedt het Kadaster met het kosteloos aanbieden van de doorontwikkelde Klic-viewer niet de integrale kosten door en handelt het zelfstandig bestuursorgaan (zbo) in strijd met de Mededingingswet. Daarom hebben zij de ACM gevraagd om handhavend op te treden tegen deze marktverstoring. Het gaat om de bedrijven BlindGuide, Geodirect, GOconnectIT, MijnKlic, Prosilic, Syntax Inframediairs, GO Wibon en Spatial Eye.
Volgens de ACM treft het bezwaar treft geen doel, omdat de doorontwikkelde Klic-viewer geen economische activiteit is, maar nauw verbonden is met de publieke taak van het Kadaster op grond van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (Wibon) en de Kadasterwet. Met het kosteloos aanbieden van de doorontwikkelde Klic-viewer geeft het Kadaster uitvoering aan deze publieke taak. Het betreft geen economische activiteit waarop de Wet markt & overheid (m&o) van toepassing is.
Naar de rechter
Eerder dit jaar wilde de ACM ook al niet optreden, waarna de bedrijven bezwaar aantekenden tegen deze uitspraak. In 2016 vroeg het bedrijf Prosilic de marktwaakhond ook al om ingrijpen. Dat verzoek legde de ACM in 2017 naast zich neer.
Opvallend is dat het Kadaster z’n tien jaar geleden de markt juist vroeg om het ontwikkelen van bodeminformatie-apps voor grondroerders. Net als diverse andere zbo’s, zoals het CBS, de Kamer van Koophandel en Staatsbosbeheer, heeft de organisatie, onder het mom dat het onder de publieke taak valt, haar activiteiten de laatste jaren opgerekt.
De leveranciers ondervinden daar last van. Concurreren met de overheid is volgens hen uit den boze en in het geval van het Kadaster ook oneerlijk. Zij vinden dat voor het gebruik van de Klic-viewer kosten in rekening moet worden gebracht. Een gelijk speelveld ontbreekt namelijk nu.
De marktpartijen stellen tevens dat zij hun producten daardoor niet verder rendabel kunnen innoveren omdat het risico bestaat dat het Kadaster zulke functionaliteit eveneens kosteloos gaat aanbieden. Een woordvoerder van de groep laat weten dat een gang naar de rechter dan ook helaas onvermijdelijk is geworden.
Deze bedrijven proberen alleen maar geld uit je zak te kloppen met informatie die publiekelijk toegankelijk moet zijn. De overheidsinstantie die die data beheert is daar zelf verantwoordelijk voor. Als zij dat in eigen beheer willen doen en om niet, dan is dat hun keuze. Er is verder niemand die daar over gaat.
De keuze is een juiste keuze, de data is door ons allen gegenereerd c.q. geleverd en we hebben allemaal recht om die informatie te gebruiken. Als een ander er geld aan wil verdienen moet ie met iets komen wat Klic-viewer niet biedt. Kennelijk lukt dat niet en huilen de dames en heren in deze louter krokodillentranen.