Chief information officer (cio) Aart van der Vlist van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen is per 1 juni 2021 benoemd tot cio bij de Nationale Politie. Zijn functie bij het UWV wordt vanaf die datum waargenomen door plaatsvervangend cio Tineke Bijl. Van der Vlist heeft dan ruim zeven jaar als cio bij het UWC gewerkt, waar hij zich vooral bezig hield met het stap voor stap moderniseren en het borgen van de continuïteit van de ict.
Aart van der Vlist begon in september 2013 als cio met als taak de vastgelopen ict-huishouding bij het UWV vlot te trekken. In 2018 presenteerde hij een nieuw UWV Informatie Plan. Daarin stond beschreven dat het uitkeringsinstituut in een periode van vijf jaar (2018-2022) 450 miljoen moet uitgeven aan ict-projecten, gericht op continuïteit, stabiliteit en informatiebeveiliging, modernisering van het it-landschap en functionele doorontwikkeling.
Een van zijn geslaagde projecten was de verhuizing van het datacenter: dat was jarenlang voor heel veel geld bij IBM ondergebracht, maar na een nieuwe aanbesteding kwam DXC als winnaar uit de bus. De migratie is overigens nog niet afgerond.
In een verklaring zegt Van der Vlist met trots terug te kijken op zijn periode bij UWV: ‘We hebben bij de Informatievoorzieningsfunctie (IV) een grote stap vooruit gezet en over de volle breedte veel bereikt op it-gebied. Ik ben dankbaar daar een bijdrage aan te hebben mogen leveren.’ Volgens de vertrekkend cio is de ict-basis van het UWV momenteel stabiel maar kan er nog steeds maar stap voor stap worden gemoderniseerd.
Turbulentie
Maar de cio kende ook turbulente tijden door de diverse fraudeschandalen met een falende informatievoorziening en rammelende Cobol-legacysystemen, grote storingen en datalekken door een naïeve online-verwerking van persoonsgegevens. Het Bureau ICT-Toetsing bleef bovendien uiterst kritisch op een aantal vernieuwingsprojecten.
Ook zorgde de organisatiewijziging die Van der Vlist wil doorvoeren intern voor nogal wat onrust gezorgd. Bedrijfsonderdelen worden dan zelf verantwoordelijk worden voor hun eigen business systemen met een eigen it-afdeling. De werknemers vreesden voor toenemende bureaucratie, te weinig inhoudelijke sturing en onduidelijkheid over informatieoverdracht.
Nadat de ondernemingsraad (or) dreigde om naar de Ondernemingskamer te stappen, besloot de directieraad om het de nieuwe opzet niet gelijk in te voeren maar eerst kleinschalig te oefenen. De or stemde daarmee in. De cio zei eind vorig jaar dat hij ‘in de slotfase zat van het overleg met de medezeggenschap over de kanteling van de organisatie.’
Razendsnel
Eind vorig jaar gaf hij een interview aan Computable over de cruciale rol die het UWV speelde bij de tijdelijke loonkostenregeling voor ondernemend Nederland in de coronacrisis. De uitvoeringsorganisatie wist hiervoor in razend tempo een werkend systeem op te tuigen.
Hij zei toen ook dat cio’s doorgaans veel te kort op hun post zitten, gemiddeld twee, drie jaar. ‘Je moet eerst ergens een paar jaar werken voordat je snapt hoe het zit. Kijk naar het UWV, dat is geen simpele organisatie. Ik vind dat een cio er niet alleen is om iets nieuws te initiëren, maar er ook moet zijn als het een keer mislukt én als het een succes wordt. Ik zit er liever een jaar of zeven, acht dan dat je na drie jaar alweer weg bent. Dan heb je eigenlijk niets afgemaakt en hooguit een steen in de vijver gekieperd.’
Van der Vlist kwam van Nationale Nederlanden vandaag toen hij cio bij het UWV werd. Nu stapt hij over naar de politie, waar hem een nieuwe uitdaging wacht. De ict is daar al jarenlang een hoofdpijndossier. De vorige cio (en directeur Informatievoorziening), Koos Veefkind, vertrok alweer na een half jaar (oktober 2019 – maart 2020) om algemeen directeur Informatievoorziening bij de Belastingdienst te worden. Hans Moonen is momenteel waarnemend cio bij de politie.