De GGD gaat definitief het kwetsbare HPzone, een klantrelatiebeheer-systemen voor het bron- en contactonderzoek naar burgers die corona hebben, vervangen. Ondanks de brandbrief die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schreef over de risico's van een te snelle overstap op een nieuw ict-systeem. De landelijke aansturing van de vervangingsoperatie geschiedt door koepelorganisatie GGD Ghor.
Dit blijkt uit een recente brief van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.
In de brief staat dat koepelorganisatie GGD Ghor, naar aanleiding van een onderzoek door externe it-deskundigen, de minister heeft laten weten HPzone Lite versneld te vervangen. De GGD’s waren eerder bezig waren ‘de fundering’ van HPzone te versterken, maar na de recente onthullingen over het datalek wordt nu toch definitief voor vervanging gekozen. Veel medewerkers vinden bovendien dat het huidige systeem traag is en regelmatig vastloopt.
De koepelorganisatie gaat de vervanging landelijk aansturen, ook om de noodzakelijke verbindingen tussen HPzone, CoronIT (het planningssysteem voor testafspraken) en de systemen van het RIVM in de gaten te houden. Het RIVM maakte zich daar in de brandbrief zorgen over. Op verzoek van GGD Ghor treedt de bewindsman overigens op als opdrachtgever.
Twee alternatieven
Voor de vervanging van HPzone zijn bij GGD Ghor Nederland meerdere alternatieven (en combinaties van alternatieven) in beeld, schrijft De Jonge. Eén ervan is het systeem Go.data dat onder verantwoordelijkheid van de WHO (World Health Organization) is ontwikkeld. De wereldgezondsheidsorganisatie geeft aan dat de broncode van deze toepassing niet openbaar is maar de toepassing wel beschikbaar is voor alle lidstaten. Een ander alternatief voor een deel van de functionaliteiten van HPzone is GGD Contact. Die oplossing wordt op dit moment verder ontwikkeld door VWS samen met de GGD’en.
De Jonge meldt verder in de Kamerbrief dat de print- en exportfuncties van HPzone (Lite) zijn uitgeschakeld bij alle GGD’en. In CoronIT is de printfunctie eveneens uitgeschakeld of slechts toegankelijk voor een selecte groep specialisten infectieziektebestrijding. Tijdens het debat van 3 februari bleek dat een aantal medewerkers in twee GGD-regio’s nog toegang hadden tot deze privacybedreigende functies.
Verder zijn de zoekmogelijkheden binnen CoronIT en HPzone sterk beperkt. Medewerkers van de callcenters voor testen en vaccineren hebben alleen nog toegang tot gegevens van personen die getest/gevaccineerd zijn of moeten worden als zij beschikken over een aantal specifieke (systeemnummer, patiëntnummer of BSN) of combinaties van gegevens.
GGD-Ghor is de koepelorganisatie voor de GGD’s (Gemeentelijke Gezondheidsdiensten) en de Ghor’s (Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio).
Dat GO.DATA ziet er hartstikke goed uit. Lijkt me een no-brainer dat ze dat in ieder geval als basis nemen. Heeft behalve GUI’s een complete WebAPI zo te zien. Het zal zelf ongetwijfeld ook uitstekend als API client naar andere omgevingen kunnen functioneren. Zo maar 20, 30 manjaar moderne architectuur in de schoot. :-).
Rob Koelmans,
De spiegeltjes en kraaltjes van een GUI zijn leuk maar een moderne architectuur moet vooral rekening houden met de Europese privacy wetgeving en de gebruiker staat hierin dus niet centraal maar het onderzoeksobject omdat deze grondwettelijke rechten heeft:
“Go.Data is a multilingual tool with extensive features for data import and export.”
@Oudlid, uiteraard zijn die er. Bulk import, migration support enz. Maar dat heeft echt niets met de huidige GGD problematiek te maken.
@Jaap van Belkum, eens. Je kunt sowieso ook niet tijdens de vlucht overstappen naar een vliegtuig met een andere architectuur. Oplappen over overstappen levert hetzelfde traject op. Zolang de databases voorlopig maar gehandhaafd kunnen blijven kun je vaak al wel nieuwe middleware bouwen. Zo niet, moet je kijken of de databases aanvankelijk als enige vervangen kunnen worden. In het ergste geval aan de achterkant ‘live’ repliceren.
HPZone (Lite) zal volgens de minister versneld worden vervangen, maar het zal wel niet erg snel gaan. Er wordt in de brief van de minister gesproken over een mogelijke vervanger die nog niet gereed is. GGD-GHOR Nederland is dus nog niet toe aan de selectie van de vervanger. Is het eisen- en wensenpakket al klaar? Er moet ook nog een CIO komen. Die wil de inbedding en aanpak van de vervanging goed geregeld hebben en niet op een rijdende trein moeten springen.