Het delen van data tussen uiteenlopende sectoren en domeinen krijgt een belangrijke impuls. Om datadelen op grotere schaal mogelijk te maken, zijn praktische afspraken in de maak die algemeen toepasbaar zijn. Ze gaan niet alleen over datastandaarden en beveiliging maar ook over bijvoorbeeld businessmodellen. Daarvoor is een gids in wording, het zogenoemde Harmonisation Canvas.
Tijdens de tweede Conferentie Nederland Digitaal (die tot vandaag duurt) presenteerde de Data Sharing Coalition (DSC) de eerste versie van dit document, een basis voor generieke afspraken. Want om goed, effectief en veilig data te kunnen delen tussen verschillende sectoren moeten partijen duidelijke afspraken met elkaar maken. De definitieve versie van het Canvas volgt in het tweede kwartaal van dit jaar.
De DSC is een samenwerkingsverband van 34 organisaties en bedrijven uit allerlei sectoren. De deelnemers, variërend van brancheverenigingen en standaardisatie-instellingen tot infrastructuuraanbieders, vertegenwoordigen duizenden organisatie die data delen, data consumeren of dit voor anderen faciliteren.
Samen willen ze het cross-sectoraal delen van data op grote schaal vereenvoudigen. Rechthebbenden behouden daarbij de controle over de data. Voorop staat het realiseren van interoperabiliteit tussen initiatieven tot datadeling. Ook individuele initiatieven worden versterkt. Om deze ontwikkeling te stimuleren heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op een dergelijk initiatief aangedrongen.
Data space
De DSC is in januari 2020 begonnen met een gezamenlijke verkenning van wat nodig is om datadelen over sectoren heen mogelijk te maken. De inzichten en kennis die daarbij zijn verzameld, zijn gebundeld in het Harmonisation Canvas. Projectmanager Eefje van der Harst: ‘Voortgeborduurd wordt op de technische en juridische oplossingen die partijen met een grote ‘data space’ al in hun eigen domein hebben ingericht. Waar mogelijk worden bestaande bouwstenen gebruikt. Vervolgens worden generieke afspraken gemaakt om data uit verschillende domeinen te combineren. Daarbij worden als het ware bruggen gebouwd over de silo’s waarin deze data zitten. Door voor alle ‘spaces’ het datadelen op dezelfde manier te regelen verbetert de interoperabiliteit tussen deze silo’s en dat biedt nieuwe mogelijkheden.’
Via deze generieke afspraken krijgen organisaties toegang tot nieuwe databronnen. Dit kan leiden tot meer innovatie en groei van de data-economie. Ook kan het een bijdrage leveren aan maatschappelijke thema’s zoals slimme mobiliteit en energietransitie. DSC werkt aan vijf sector-overstijgende praktijkvoorbeelden van datadelen.
Tijdens de Conferentie Nederland Digitaal werd de Groene Leningen-use-case besproken. De hypotheekverstrekkers verenigd in HDN werken daarbij samen met Netbeheer Nederland. Uitgelegd werd hoe op basis van energiedata afkomstig van slimme meters groene leningen zijn te geven zodat het voor consumenten financieel aantrekkelijker wordt om te investeren in het verduurzamen van hun huis.