Het kabinet bekijkt of het burgerservicenummer (BSN) ook buiten de overheid valt te gebruiken. Een dergelijke uitbreiding wordt gewenst door bijvoorbeeld banken die voor de aanpak van witwassen transacties willen monitoren.
Verder willen verzekeraars graag toegang tot de Basisregistratie Personen (BRP). Daarin staan gegevens over burgers zoals hun adressen. Ze kunnen dan sneller mensen opsporen die aanspraak kunnen maken op een uitkering uit een levensverzekering. Dit zijn de zogenaamde ‘onvindbare begunstigden’.
Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er nogal wat haken en ogen aan een uitbreiding zitten. Hij staat niet onwelwillend tegenover een uitbreiding, maar dit kan niet zomaar even worden geregeld.
Een mogelijke oplossing is het scheppen van voorzieningen om de eigen gegevens te matchen met de gegevens bij de overheid. Dit valt te overwegen voor niet-overheden die wel een BSN mogen of moeten vragen, maar deze gegevens niet kunnen verifiëren.
Knops: AVG moet aangepast
Een andere oplossing die wordt onderzocht voor gevallen waarin het BSN niet mag worden gebruikt is die van de zogenaamde decentralized identifier (DID). Daarmee kan een burger een uniek, van zijn of haar BSN afgeleid, nummer afgeven aan een organisatie. Die kan dat nummer vervolgens verifiëren zonder dat daarvoor het BSN zelf hoeft te worden gedeeld.
Knops realiseert zich dat niet elk type vraag met zo’n alternatieve verificatievoorziening valt te beantwoorden. Dan is een heroverweging nodig van bestaande wetgeving en criteria voor gebruik. De Raad van State heeft al laten weten dat zonder duidelijke, wettelijke criteria geen uitbreiding mogelijk is. Deze criteria zijn momenteel namelijk niet in een wet opgenomen.
Ook de Uitvoeringswet AVG die de basis vormt voor het gebruik van het BSN, moet bij breder gebruik worden aangepast. Het kabinet overweegt die wet op dat punt te wijzigen.
Tip voor de redactie: zoek eens uit wat de regelingen in andere Europese landen zijn op dit vlak.
De Nederlandse overheid voert een erg schizofreen beleid op dit vlak: banken mogen het BSN niet vragen, ze moeten wel een kopie ID-bewijs vragen en daar het BSN van overnemen, op last van de Belastingsdienst. Vervolgens reageert Binnenlandse Zaken hierop door het BSN voortaan op de achterkant van het paspoort af te drukken. Maar ook na die aanpassing staat er staat nog steeds een kopie van het BSN op de voorkant, als onderdeel van de Machine Readable Zone, waar de banken het nog steeds uit overnemen.