De opensource-gemeenschap reageert positief op de nieuwe opensource-strategie van de Europese Commissie. Met de interne strategie nemen de Brusselse ambtenaren het voortouw in de digitale transitie door openheid, autonomie en focus op de burger, is de algemene opvatting van belangenorganisaties.
De Europese Commissie presenteerde woensdag de nieuwe interne strategie voor het gebruik van opensourcesoftware vanaf nu tot en met 2023. Onder de noemer Think Open (pdf) probeert de commissie de voordelen van dergelijke software beter te benutten voor transformatie, innovatie en samenwerking.
Het gaat daarbij niet alleen om de software zelf, maar ook om de achterliggende principes en de wijze waarop de toepassingen worden ontwikkeld. In de strategie staan zes principes centraal (zie kader onderaan).
Vertrouwen en beveiliging
Een belangrijk onderdeel van de strategie is het delen en hergebruiken van software en kennis, onder meer door het slechten van juridische beperkingen. Volgens de commissie kunnen de Europese instellingen daarmee betere diensten leveren met meer waarde voor de maatschappij tegen lagere kosten. Het open karakter van de software zou bovendien het publieksvertrouwen in overheidsdiensten vergroten en softwaretoepassingen beter beveiligd maken.
Om de doelstellingen te bereiken, tuigt de commissie een zogeheten Open Source Programme Office op. In dit bureau werken de directoraten-generaal van de Europese Commissie samen aan de uitvoering van de activiteiten zoals in de strategie genoemd. Het orgaan ondersteunt inhoudelijke experts, vergemakkelijkt de opensource-taken van de diverse directoraten-generaal en houdt de balans tussen interne focus en externe activiteiten in de gaten.
Waardering
Opensource-organisaties reageren enthousiast op de nieuwe strategie van de Europese Commissie. Vooral de opzet van de Open Source Programme Office wordt gewaardeerd. Volgens OpenForum Europe toont het de fundamentele aanpak van de commissie. ‘De commissie positioneert zichzelf vooraan als digitale overheid, met een heldere focus op openheid als drijfveer voor innovatie, digitale autonomie en aandacht op burgers en gebruikers.’ De belangenorganisatie looft de zienswijze dat opensource niet alleen om softwarecode en kostenbesparing gaat.
De Open Source Business Alliance is eveneens enthousiast. Volgens de Duitse organisatie kan de Europese Commissie een groot voorbeeld worden voor het gebruik van opensource in de afzonderlijke lidstaten. Dit geldt vooral voor de positieve gevolgen voor de it-beveiliging, autonomie over processen, informatie en technologie, en de ondersteuning daarbij door optuiging van een programmabureau zoals de Open Source Programme Office.
De opensource-strategie van de Europese Commissie ligt in het verlengde van de politieke ambitie van technologische onafhankelijkheid, en van de digitale ambities om in 2022 de transitie te hebben afgerond, met volle aandacht voor de gebruiker en verantwoord gebruikmakend van data.
Zes principes
In de strategie staan zes principes centraal, die volgens de ambtenaren vooral een herbevestiging zijn van huidige processen.
- Think Open: voorkeur voor opensource bij de keuze uit oplossingen met gelijke functionaliteit, kosten en beveiliging;
- Transform: aanpassing van werkcultuur om delen en hergebruik van software en processen te stimuleren;
- Share: bewust beschikbaar stellen van softwarecode volgens publieke licenties EUPL;
- Contribute: actief bijdragen aan de opensource-gemeenschap;
- Secure: aandacht voor best practices om softwarecomponenten goed te beveiligen;
- Stay In Control: volgen van open standaarden en specificaties.