Rijksoverheid en gemeenten willen als grote werkgevers het goede voorbeeld gaan geven van thuiswerken in het (post)coronatijdperk. Het huidige grootschalige 'thuiswerkexperiment´ wordt voortgezet. Ook op de lange termijn zal,thuiswerken in deeltijd mogelijk zijn.
Wanneer de werkzaamheden het toelaten, worden ambtenaren gestimuleerd thuis te werken. Ze krijgen ondersteuning bij het inrichten van een veilige en verantwoorde thuiswerkplek.
Dat stellen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een nieuw manifest voor de digitale overheid tijdens en na corona. De komende tijd bekijken de partijen de verdere mogelijkheden en behoeften.
Minister Ollongren streeft er naar dat meer mensen met een ict-achtergrond bij de overheid komen werken. De inhuur van externen moet gebalanceerd zijn, zegt ze.
Verder kondigt de bewindsvrouw een opleiding aan om overheidspersoneel te trainen. Doel is de ict-vaardigheid van ambtenaren te vergroten. Om de overheid beter voor te bereiden op een volgende crisis, moet het overheidspersoneel veilig leren omgaan met digitale middelen en digitale gegevens.
Over het algemeen is de overgang naar thuiswerk vrij goed verlopen. Wel liggen tunnelvisie en verkokering op de loer omdat ambtenaren elkaar minder vaak ontmoeten. Werk en privé zijn moeilijker te scheiden. Bovendien is werk onderdeel van iemands sociale leven, van belang voor persoonlijke ontwikkeling en zingeving, en dus meer dan alleen het verdienen van een inkomen. Ollongren wil daarom ook de psychologische, emotionele en sociale gevolgen van het thuiswerken nader onderzoeken.
De minister Ollongren heeft het manifest ‘Dichterbij door Digitalisering’ donderdag aan de Tweede Kamer gestuurd. Ze verwacht het eindrapport van de evaluatiecommissie Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming voor december aan de Tweede Kamer te sturen. Aanvankelijk zou dit september zijn.