Het kabinet komt met een verdere uitbreiding van de regelingen die ondernemers moeten helpen door de coronacrisis te komen. Ook de voorwaarden worden versoepeld. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) denkt hiermee tienduizenden ondernemers extra op de been te kunnen houden. De hightech-sector en jonge bedrijven worden hierbij niet vergeten.
Voor de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) gaan eenvoudigere voorwaarden gelden. De looptijd van een krediet wordt verlengd tot vier jaar. Ondernemers krijgen meer tijd om deze terug te betalen. De toegang wordt laagdrempeliger: er kan behalve via een uitgebreide liquiditeitsprognose ook worden gekeken via een omzettoets. Ook de regeling (TOGS) die ondernemers in getroffen sectoren tegemoet komt, wordt versoepeld.
Eerder was al de Coronaregeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) aangekondigd. Het garantieplafond van deze regeling wordt verhoogd van 400 miljoen naar 10 miljard euro. Inmiddels heeft de Europese Commissie haar goedkeuring verleend. Daarom kan deze regeling vanaf woensdag officieel open voor bedrijven.
Sneller kapitaal
De looptijd van een krediet wordt daarbij zes jaar. Zowel het mkb als grote ondernemingen komen hiervoor in aanmerking. Op bankleningen wordt een garantie gegeven. Deze is minimaal 1,5 miljoen. Het maximum wordt verruimd tot 150 miljoen euro per onderneming. Het maximale garantiepercentage gaat van 50 procent naar 80 procent voor grootbedrijven en 90 procent voor het mkb. Voorwaarde is wel dat betrokken ondernemingen worden getroffen door de coronacrisis.
Ook de hightech-sector wordt niet vergeten. Het budget van de Seed Capital-regeling wordt verhoogd van 22 miljoen naar 32 miljoen euro. Door extra kapitaal aan investeringsfondsen te verstrekken ondersteunt de overheid innovatieve ondernemingen. Onder meer startups op technologisch (zoals hightech en e-health) en creatief gebied kunnen sneller risicokapitaal krijgen vanuit investeringsfondsen.
Corona-overbruggingslening
Bedrijven die buiten de bank om worden gefinancierd, kunnen een speciaal overbruggingskrediet aanvragen. Deze zogenaamde Corona-overbruggingslening (COL) was al eerder aangekondigd. Vanaf woensdag kunnen startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers een aanvraag doen via een online portal. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) gaan de regeling uitvoeren.
De leningen die de ROM’s gaan verstrekken, variëren tussen de 50.000,en twee miljoen euro. Bij bedragen boven de 250.000 euro wordt er 25 procent cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. Er wordt een uniform rentetarief gehanteerd van 3 procent. De ROM’s streven ernaar de beoordelingen van de aanvragen onder de 500.000 euro af te handelen binnen vier tot negen werkdagen. Voor aanvragen boven de 500.000 euro is het streven om binnen drie werkweken tot een definitief besluit te komen. Meer informatie over criteria en aanvragen is hier te vinden.