De gemeente Amsterdam stelt laptops en wifi-hotspots beschikbaar aan leerlingen die thuis niet beschikken over de juiste middelen om onderwijs op afstand te volgen. Zo kunnen ook deze leerlingen op een goede manier thuisonderwijs volgen en contact houden met hun docenten en klasgenoten. Ook andere gemeenten, zoals Rotterdam en Utrecht, ondernemen op dit vlak actie. Net als het het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W).
Met deze noodmaatregel wil de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (verantwoordelijk voor Onderwijs, Armoede en Inburgering) kansenongelijkheid tegengaan en voorkomen dat kinderen extra achterstanden oplopen nu de scholen tijdelijk gesloten zijn.
Uit een eerste inventarisatie bij de scholen blijkt dat het gaat om ongeveer 5.500 leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. De laptops en hotspots worden via de scholen aan de leerlingen in bruikleen gegeven zolang de scholen gesloten zijn.
Amsterdam heeft hiervoor 3.250 chromebooks en 450 wifi-hotspots aangekocht die in de week van 30 maart versneld worden uitgeleverd aan de scholen. Voor een deel van de 5.500 leerlingen hebben scholen zelf al oplossingen gevonden of zij werken samen met particuliere initiatieven. Per gezin wordt vanuit de gemeente maximaal 1 laptop beschikbaar gesteld, zodat er zoveel mogelijk leerlingen snel aan de slag kunnen. Waar de gemeente de laptops heeft ingekocht, wist een woordvoerder niet.
Rotterdam, Utrecht en Sivon
Uit een artikel van De Volkskrant blijkt dat meer gemeenten laptops beschikbaar willen stellen aan leerlingen uit armlastige gezinnen. Zo schat Rotterdam in dat zo’n 4.000 tot 4.500 kinderen extra ondersteuning kunnen gebruiken. Vorige week kreeg de stad een donatie van 3.000 chromebooks van stichting De Verre Bergen en Coolblue. Studenten van de IT Campus zijn de apparaten aan het installeren. In Utrecht laat de gemeente eveneens inventariseren hoe hoog de nood is in de stad.
Daarbovenop heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 20 maart 2,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het geld gaat naar Sivon, een ict-coöperatie van besturen van basis- en middelbare scholen. Die organisatie hoopt deze week de eerste laptops te verdelen onder scholen en hulp te bieden bij internetaansluitingen, aldus De Volkskrant.