GroenLinks wil de onderste steen boven hebben over het gebruik van Clearview AI, omstreden software voor gezichtsherkenning. Het Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg wil weten welke Nederlandse organisaties met dit Amerikaanse bedrijf in zee zijn gegaan.
Uit een gelekte klantenlijst blijkt dat ook de Nederlandse overheid de omstreden software heeft gebruikt. De software maakt het mogelijk om gezichten op camerabeelden van personen te herkennen en te identificeren. Dit gebeurt aan de hand van online foto’s en video’s.
Buitenweg heeft hierover vragen gesteld aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie). Ze wil weten op welke locaties en in welke periode deze software is ingezet. Ook vraagt ze of het toepassen van deze software aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voldoet. Buitenweg vindt het gebruik van deze technologie onwenselijk in een democratische rechtsstaat. Ook wil ze het fijne weten van (financiële) afspraken die zijn gemaakt tussen Nederlandse (semi)publieke organisaties en Clearview AI.
Rechtszaken
Twitter, Facebook en Google verzetten zich tegen de praktijken van Clearview. Ze eisen dat Clearview geen gebruik meer maakt van hun data voor de gezichtsherkenningssoftware. Hierover lopen verschillende rechtszaken. Apple heeft Clearview geschorst van zijn ontwikkelaarsprogramma.
Clearview heeft miljarden foto’s van sociale media geschraapt. Onlangs onthulde The New York Times dat honderden politiediensten en andere instanties die de wet moeten handhaven het omstreden systeem gebruiken. Clearview beweerde eerst dat zijn software uitsluitend wordt gebruikt voor het handhaven van de wet. Maar later bleek dat de app ook door privépersonen wordt gebruikt. Ook zei Clearview dat alleen Amerikaanse instanties toegang hadden tot de app. Dit bleek niet waar.