De ict-uitgaven van de rijksoverheid zijn in 2018 met zestien procent gestegen naar 3,11 miljard euro. Daarvan ging ongeveer 907 miljoen naar eigen ict-personeel, de ‘materiële ict-uitgaven’ worden geschat op 2,207 miljard euro. Capgemini, IBM, Atos, KPN en Ordina zijn betrokken bij grote meerjarige projecten binnen het Rijk.
Dat staat in de Jaarrapportage bedrijfsvoering Rijk 2018.
De cijfers zijn schattingen en betreffen de kerndepartementen en agentschappen van de rijksoverheid. De wapensystemen van het ministerie van Defensie zijn niet in de cijfers meegenomen. Uitgaven aan externe inhuur van ict’ers evenmin. Er staan elders in de jaarrapportage wel cijfers over de rijksbrede inhuur van externen, maar die worden niet uitgesplitst naar functie. Daardoor is niet te zien hoeveel geld er naar de externe inhuur van ict’ers bij het rijk gaat. Dat bedrag komt dus nog bovenop de geschatte ict-uitgaven.
De materiële ict-uitgaven zijn door het ministerie van Financiën op Verantwoordingsdag (15 mei jl) als open data gepubliceerd.
Projecten
Eind 2018 stonden op het Rijks ICT-dashboard, de plek waar de rijksoverheid communiceert over de voortgang van grote ict-projecten, 89 projecten in uitvoering, waarvan 28 nieuwe projecten, 33 projecten die in 2018 zijn afgerond en drie projecten die zijn geannuleerd.
De belangrijkste marktpartijen die betrokken zijn bij de uitvoering van projecten worden op het Rijks ICT-dashboard gemeld. De top vijf bestaat uit Capgemini (twintig projecten), IBM (veertien projecten), Atos (elf), KPN (zeven) en Ordina (zes).
Vier cio’s haalden deadline niet
Uit de verantwoording van de inzet van ict binnen het Rijk blijkt verder dat de verantwoordelijke cio’s van vier departementen afspraken over de implementatie van een nieuwe aanpak voor beveiligings- en risicobeheer niet haalden.
In 2018 zijn de departementen gestart met de implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst 2017 (BIR2017) voor nieuwe systemen. Dat rijksbrede beveiligingskader omvat maatregelen die voor een minimum beveiligingsniveau moeten zorgen.
‘Om de voortgang op het gebied van informatiebeveiliging te monitoren, heeft het ministerie van BZK formele gesprekken gevoerd met de chief information officers (cio’s) en de chief information security officers (ciso’s) van de departementen’, staat in de rapportage. Alle departementen hebben aan BZK een In Control Verklaring afgegeven over 2018. ‘Vier departementen overschreden hierbij de afgesproken deadline van oplevering’, staat in het verslag.
Archiefachterstanden
Jaarlijks wordt in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk gerapporteerd over het wegwerken van de papieren archiefachterstanden over 1975 tot en met 2005. In 2009 is besloten dat deze archiefachterstanden in tien jaar (2019) worden weggewerkt. Het Rijk meldt dat die deadline niet wordt gehaald.
In 2009 werd geschat dat de totale werkvoorraad circa achthonderd kilometer bedroeg, waarvan circa driehonderd kilometer te bewerken archief. In 2012 vond een herijking en bijstelling van de totale werkvoorraad plaats. Uit de laatste inventarisatie, die medio 2018 is afgerond, blijkt dat het wegwerken van deze archiefachterstanden enkele jaren meer in beslag zal nemen dan eerder was voorzien.