In tegenstelling tot diverse andere landen, doet Duitsland Huawei-apparatuur niet helemaal in de ban bij de bouw van het landelijke 5G-netwerk. Telecombedrijven die meedoen aan de komende 5G-veiling, moeten wel voldoen aan aanvullende beveiligingsvoorwaarden. Deze zullen de inzet van Chinese technologie alsnog belemmeren, meldt zakenkrant Handelsblatt.
Volgens de krant wil de Duitse regering de handelsrelaties met China niet op het spel zetten, maar indirect toch voorkomen dat Huawei-apparatuur wordt gebruikt voor het landelijke 5G-netwerk. Bedrijven die inschrijven op de bouw en uitbating van het 5G-net wordt ‘sterk afgeraden’ om daarvoor technologie van Huawei in te zetten, aldus de krant.
Aanvullende voorwaarden
In plaats van een ban vraagt de regering aan de overheidsinstanties die de 5G-veiling in maart organiseren om aanvullende beveiligingsvoorwaarden op te stellen. Afhankelijk van de gekozen formulering, zouden de voorwaarden in de praktijk alsnog voorkomen dat de telecombedrijven Huawei-apparaten gebruiken.
Tegelijkertijd stuurt de regering aan op een wetswijziging die het mogelijk maakt om telecombedrijven te dwingen om bepaalde technische onderdelen uit hun netwerk te verwijderen op advies van inlichtingendiensten. De nieuwe Duitse telecomwet sorteert hier al op voor.
Veiling
De Duitse 5G-frequentieveiling vindt plaats in de tweede helft van maart 2019. Deze moet ongeveer vijf miljard euro opleveren. Er doen drie telecombedrijven aan mee: Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone. Vodafone had al eerder besloten om geen gebruik te maken van apparatuur van Huawei. De verwachting is dat de twee anderen dat ook zullen doen.
Critici menen dat een ban op Huawei-technologie extra kosten met zich meebrengt, minder concurrentie oplevert en de ontwikkeling van 5G-netwerken vertraagt.
Onder vuur
Huawei ligt wereldwijd onder vuur. Verschillende landen vermoeden dat de fabrikant spionage door de Chinese overheid mogelijk maakt. Hoewel er geen bewijzen zijn en Huawei en Peking de aantijgingen ontkennen, hebben de verschillende landen de belangrijke Huawei-telecomapparatuur in de ban gedaan. Het gaat onder meer om de Verenigde Staten en Australië.
Ook in Nederland gaan stemmen op om apparatuur van Huawei te weren uit de belangrijkste onderdelen van het te bouwen landelijke 5G-netwerk. Zo pleitte GroenLinks eerder deze week voor uitsluiting van de Chinese fabrikant. Huawei-apparatuur zou namelijk te veel risico’s voor het bedrijfsleven opleveren, was de conclusie na een werkbezoek van het partijkader aan China.
Computable sprak kortgeleden de chief innovation officer voor overheidsprojecten van Huawei in West-Europa. Volgens hem is Huawei een van de meest transparante partijen op het gebied van security en vertrouwelijke omgang met data. ‘De helft van de smart city-projecten die we nu draaien, loopt in Duitsland. Als je voldoet aan de security- en informatiebeveiligingsvoorwaarden van een Duitse overheid, kun je in principe in elk land zaken doen met de overheid.’