Voor volgend jaar is 1.205 miljoen euro beschikbaar voor de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Dit jaar is hiervoor 1.169 miljoen euro uitgetrokken. Gelet op de economische groei is de stijging zeer gering. De WBSO is het voornaamste instrument om private investeringen in R&D te bevorderen.
Dit meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in zijn nieuwe begroting. Met deze fiscale regeling kunnen ondernemers meer onderzoek doen om innovaties te ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten. Sander Wolfensberger, partner bij subsidieadviesbureau SUBtracers, betreurt het dat de WBSO voor wat betreft de ict-sector nauwelijks is veranderd.
Pijnpunt
Grootste pijnpunt in de WBSO-voorwaarden blijft de definitie van softwareontwikkeling. Per 2016 werd deze aangescherpt. Alleen nieuwe programmatuur die is vastgelegd in een formele programmeertaal, valt nog onder de regeling. Tot schrik van ict-ondernemers kwamen ontwerp, beschrijving van architectuur en instructies in een natuurlijke taal niet meer in aanmerking. Uitsluitend het programmeren en testen van de code door een programmeur werden nog als technische vernieuwing geïnterpreteerd.
Wolfensberger betreurt het dat de echte innovatie, namelijk het hele proces van het bedenken van algoritmes tot en met het uitdenken van hoe software precies moet werken, daarmee strikt genomen buiten de innovatieregeling valt. Hij constateert dat de regeling zich zeer eng toespitst op het codeerwerk dat direct machines aanstuurt. En dat terwijl de trend is om hiervoor de cloud te gebruiken met beschikbare technologieën. Belangrijk voordeel van dit soort webservices is de enorme schaalbaarheid.
Hij vindt het ook jammer dat de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) deze strikte interpretatie van de WBSO blijft hanteren. Hiermee dreigt de RVO namelijk vooral ouderwets opgezette ontwikkeling te ondersteunen. De nieuwe manier van agile innovatie met cloud based ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld gebruikt bij BlockChain en kunstmatige intelligentie valt daarmee wellicht buiten de boot. Er is namelijk geen code die de machines direct aanstuurt. Wolfensberger: ‘Dit terwijl snelgroeiende bedrijven als CoolBlue, TakeAway en Rituals natuurlijk dondersgoed snappen hoe ze agile, snel en schaalbaar moeten innoveren. Cloud based! Nu wordt het belangrijk dat RVO dit ook gaat inzien en het hele ict innovatieporces mee gaat nemen in de WBSO.’