Het is als sinds 2014 bekend dat de informatiebeveiliging van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) niet op orde is en dat die situatie een gevaar vormt voor de rijksoverheid als geheel. Toch traden de verantwoordelijke ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Ronald Plasterk en opvolger Kajsa Ollongren niet op. Pas na een uitzonderlijke maatregel is er actie ondernomen om de beveiligingsproblemen aan te pakken.
Dat staat in een rapport van de Rekenkamer dat op verantwoordingsdag (16 mei 2018), de dag waarop het kabinet zijn beleid en uitgaven toelicht, bekend is gemaakt. Uit die stukken blijkt dat het sowieso niet best gesteld is met de informatiebeveiliging van het rijk. Van de elf ministeries hadden alleen Algemene Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid de zaken op orde.
In het verantwoordingsonderzoek over 2017 stelt de Algemene Rekenkamer vast dat zwakke plekken, die sinds 2014 in de informatiebeveiliging van de RCN zijn geconstateerd, eind 2017 nog niet waren opgelost. ‘Zo bestond het risico dat kwaadwillenden relatief gemakkelijk toegang konden krijgen in het netwerk van RCN en via dit netwerk tot systemen en voorzieningen op andere netwerken van de rijksoverheid’, schrijft de rekenkamer. Het benadrukt dat er tot nu toe geen gevallen bekend zijn dat die toegang heeft plaatsgevonden.
De Algemene Rekenkamer heeft op 4 april 2018 de naar eigen zeggen ‘uitzonderlijke stap’ gezet om bezwaar aan te tekenen bij de minister van BZK tegen de wijze waarop tot nu toe met de informatiebeveiliging van RCN is omgegaan. Het is voor het eerst in vijf jaar tijd dat de Algemene Rekenkamer bezwaar maakt.
RCN
Onder druk van de Algemene Rekenkamer zou inmiddels een plan zijn opgesteld om op korte termijn de ict-beveiliging van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) te verbeteren.
De RCN, onderdeel van het Ministerie van BZK, voert beleid uit en ondersteunt de departementen op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, met onder meer systemen voor de salarisadministratie, inkoopbeheer en werkplekken. De dienst ondersteunt de overheid onder meer bij strafrechtelijke handhaving, detentie-taken, grensbewaking en toezicht op de financiële markten en belastingen.
Waarom verbaast mij dit soort nieuws niet meer?