Verouderde ict-systemen en de uitstroom van medewerkers blijven de Belastingdienst parten spelen. Vernieuwen is noodzakelijk, maar staatssecretaris van Financiën Menno Snel wil voorkomen dat een en ander te vlug gaat, met alle gevolgen van dien. Daarom focust hij op het verbeteren van de digitale dienstverlening, het prioriteren van ict-projecten en wil hij meer ict’ers in vaste dienst nemen.
Dit stelt hij in een Kamerbrief. Wat betreft ict, geeft de staatssecretaris aan dat de dienst te maken heeft met complexe en verouderde ict-systemen die ‘het hart van de primaire processen’ raken. In totaal gaat het om bijna negenhonderd applicaties. ‘Al deze applicaties worden beheerd en onderhouden door de ict-organisatie. Hiervan zijn een kleine vierhonderd applicaties ontwikkeld of aangeschaft door de interne (centrale) ict-organisatie. Rond vijfhonderd applicaties, veelal kleinere en gemaakt om een specifieke taak te ondersteunen, zijn lokaal ontwikkeld binnen de Belastingdienst. De fiscus ervaart de grootste problemen in de domeinen auto, loonheffing, inning, omzetbelasting en beroep, bezwaar en klachten.’
Prioriteiten stellen op ict-vlak
Snel geeft aan dat op het ‘vlak van modernisering van de systemen en vernieuwing van de processen’ minder vooruitgang is geboekt dan gepland. Dit brengt volgens hem de uitvoering van wetgeving in gevaar, zoals ook blijkt uit de halfjaarsrapportage. Hij vervolgt: ‘Daarnaast vormt het achterblijven van nieuwe generieke ict-toepassingen gericht op efficiëntieverbeteringen een risico voor het opvangen van de uitstroom van personeel.’ Ook stelt hij dat externe adviezen, onder meer van de Algemene Rekenkamer, oproepen tot het systematisch in kaart brengen en verbeteren van ict-domeinen.
Een en andere heeft geleid tot het besluit om ‘Belastingdienstbreed’ op directieniveau te bepalen welke ict-projecten prioriteit krijgen. De staatssecretaris wil daarnaast meer ict’ers in vaste dienst nemen om ict-kennis structureel vast te houden in de eigen organisatie en de opstart- en afbouwkosten te verminderen.
Gevolgen voor investeringen
Zoals medio april aangegeven, komt Snel in deze Kamerbrief terug op de gevolgen van het uitstellen en vertragen van diverse vernieuwingsplannen voor de investeringen bij de dienst. Hij stelt hierover: ‘Bij het stopzetten van de vertrekregeling zijn middelen op de begroting van de Belastingdienst gereserveerd om bedrijfskritische functies te kunnen werven. Aanvullend heeft het vorige kabinet 75 miljoen euro beschikbaar gesteld vooral ter borging van de continuïteit gedurende de looptijd van de Investeringsagenda. De middelen die bij regeerakkoord aanvullend beschikbaar zijn gekomen, te weten 425 miljoen euro, worden gebruikt om de fiscale maatregelen uit te voeren en om de beheerste vernieuwing goed vorm te kunnen geven. Hierbij wordt structureel nog steeds uitgegaan van een netto besparing van 3500 fte bij de Belastingdienst.‘