Software-ontwikkelaars en andere ict-marktpartijen missen concrete informatie over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Door een gebrek aan duidelijkheid over bijvoorbeeld technische standaarden en de opbouw van DSO (centrale of decentrale structuur?) komen nieuwe initiatieven niet van de grond.
Dat komt naar voren uit een marktconsultatie van belangenorganisatie Nederland ICT in opdracht van de programma-organisatie achter het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dat is een initiatief voor het bundelen van wetgeving rondom ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water binnen één stelsel. Het doel is dat gebruikers van DSO vanaf 2024 met ‘een klik op de kaart’ informatie over regelgeving voor omgevingsactiviteiten centraal kunnen opvragen.
Sommige ict-leveranciers bieden door de onduidelijkheid geen nieuwe software aan of ontwikkelen producten niet door. Ook ontstaan er nog weinig business cases omdat de projectplanning van DSO volgens de ict-leveranciers onduidelijk is.
Nederland ICT: ‘Uit de ICT Markttoets blijkt dat de marktpartijen van mening zijn dat er veel informatie aanwezig is, maar dat er nog niet voldoende informatie is om nu al software te kunnen doorontwikkelen en aanbieden. De business case door marktpartijen kan nog niet worden gemaakt, omdat er meer helderheid nodig is over de planning.’
De belangenorganisatie voor ict-bedrijven stelt dat de marktpartijen daarnaast graag zouden zien dat de programma-organisatie van DSO de samenwerking met marktpartijen ‘intensiveert’ en een ‘regierol speelt’ om de kennis en ervaring die via pilots en proeftuinen wordt opgedaan te delen met alle partijen
Risico’s
Nederland ICT concludeert dat marktpartijen risico’s zien rondom de keuzes die nog gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld over verantwoordelijkheden (landelijk en/of decentraal) en op diverse bestuurlijke niveaus. Ze stellen onder meer dat juridische procesinrichting- en procesuitvoeringsvraagstukken en ict niet in samenhang worden uitgewerkt.
De belangenorganisatie voor ict-bedrijven: ‘Ook is er nog veel onzeker over wat er momenteel wettelijk of via welke standaarden geregeld wordt. Met betrekking tot de daadwerkelijke initiatieven geeft een aantal marktpartijen aan al bij concrete proeftuinen betrokken te zijn. Andere marktpartijen zijn nog niet concreet bezig met het inzetten van vernieuwde software. Meestal omdat de betrokken klantgroep hun behoefte nog niet goed in beeld heeft.’ Het volledige advies van de markt is te lezen in het rapport.
BIT en Digitaal Bestuur
Eerder liet het BIT (Bureau ICT Toetsing), dat toeziet op grote ict-projecten bij de overheid, zich kritisch uit over DSO.
Vaksite voor ict-professionals binnen de overheid, Digitaal Bestuur, meldde eerder dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor DSO een bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Er is ook 35 miljoen euro vrijgemaakt voor invoeringsondersteuning en tien miljoen euro voor de inrichting van een ‘informatiepunt’ waar gebruikers vragen kunnen stellen. De kosten voor gemeenten, waterschappen en uitvoeringsorganisaties voor het aansluiten van hun systemen op het digitale stelsel gaan naar schatting van het vakblad ongeveer 178 miljoen euro bedragen.
Marktconsultatie Nederland ICT
Aan de consultatie namen onder meer afgevaardigden deel van Atos, Capgemini, Centric, Esri en NedGraphics.
De vragen die in de marktconsultatie van Nederland ICT zijn gesteld:
Is de geboden informatie en ondersteuning voldoende om als marktpartij software te kunnen (door)ontwikkelen en aan te kunnen bieden?
Neemt u als marktpartij al concrete initiatieven om software aan te kunnen bieden waarbij u gebruik maakt van het aansluiten op het DSO?