De Tweede Kamer gaat een hoorzitting houden over de ict van de nationale politie. Dat heeft de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid onlangs besloten op voorstel van CDA-Kamerlid Chris van Dam. Hij is er niet van overtuigd dat de politie de hoognodige vernieuwing van de informatievoorziening met de staande organisatie kan realiseren.
Dit meldt iBestuur. Eind 2017 liep het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie af. Zes jaar was vooral gewerkt aan het op orde brengen van de infrastructuur en voorzieningen voor de bedrijfsvoering. De vernieuwing van systemen voor de primaire processen, in 2011 aangekondigd voor 2014, was eind oktober nog maar voor 36 procent af. Dit percentage zou volgens de politie oplopen naar 43 per eind 2017, zo liet minister Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) 20 december in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer weten.
Integratie
Van Dam heeft echter nog geen plan gezien voor het afronden van de vernieuwing. Twee verouderde systemen, Basisvoorziening Handhaving (BVH) en het recherchesysteem Summ-IT, moeten worden vervangen door één geïntegreerde voorziening die de naam Operationeel Politie Proces (OPP) krijgt. De voortgangsbrief gaat enkel in op de voltooide ontwikkeling van twee modules. Dit zijn ‘e-briefing’, waarbij de insteek is om agenten beter geïnformeerd de straat op te sturen en ‘executie en signalering’, waarbij agenten kunnen controleren of iemand gesignaleerd staat.
In de voortgangsbrief wordt verder ingegaan op andere modules. Wat betreft het OPP meldt politie-cio Dick Heerschop enkel dat er ‘een team is ingezet op het vooronderzoek dat moet leiden tot het overzetten van functionaliteiten uit BVH naar OPP.’ De voortgang van de gehele ict-vernieuwing laat dus te wensen over, zo meent Van Dam.
Onafhankelijk toezicht in het geding
Het CDA-kamerlid hekelt ook het gebrekkige toezicht op de politie-ict in het algemeen en de vernieuwing in het bijzonder.
Met het stoppen van het genoemde aanvalsprogramma is extern toezicht door een speciale Review Board namelijk beëindigd. Grapperhaus wil het toezicht nu overlaten aan een auditcommissie, die korpschef Erik Akerboom in september heeft ingesteld. Daarin zitten, naast enkele mensen van buiten, twee leden van de korpsleiding en nog een eenheidschef van de politie. Van Dam noemt het ‘prima’ als het BIT een rol krijgt in het toezicht op de ict. Maar vanwege ‘de omvang van de operatie bij de politie’ blijft een speciaal ‘echt onafhankelijk toezichtorgaan’ volgens hem noodzakelijk.
Review Board
Een van de mensen die Van Dam in de hoorzitting wil hebben, is Tom Rodrigues, voorzitter van de opgeheven externe Review Board. Die uitte de afgelopen zes jaar voortdurend zorgen over onvoldoende focus op vernieuwing, te weinig sturing door de business annex betrokkenheid van de werkvloer en te veelvuldig wijzigen van eerder vastgestelde doelen. In de eindrapportage van november 2017 meldde de commissie al dat de politie met het Aanvalsplan Informatievoorziening niet de resultaten heeft geboekt die ze in 2011 met de Tweede Kamer heeft afgesproken. Uit de meest recente stukken van december 2017 heeft de evaluatiecommissie niet opgemaakt dat veel lering is getrokken uit de voorbije periode. Zij gaat in de hoorzitting deze visie toelichten.
Behalve Rodrigues en cio Heerschop wil Van Dam ook Rob den Besten, voorzitter van de centrale ondernemingsraad, en Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, horen, plus een medewerker van onderzoeksbureau Gartner, medeopsteller van een ‘Boedelopmaak Aanvalsprogramma’. Uit dit onderzoek uit november 2017 blijkt dat de modernisering van de operationele systemen ernstig is achtergebleven.
De hoorzitting vindt plaats voor de behandeling van de voortgangsbrief, die na het Krokusreces (23 februari tot en met 5 maart) wordt geagendeerd.