Het debacle rondom bevolkingsadministratiesysteem Basisregistratie Personen (BRP), een analyse van de opkomst van bitcoin en tekorten op de ict-arbeidsmarkt. Dat is een greep uit de onderwerpen van de best gelezen artikelen uit 2017 op Computable.nl. We zetten de zeventien best gelezen stukken voor u op een rij.
17 best gelezen Computable-artikelen in 2017
Het opinie-artikel BIT liquideert BRP van Computable-expert René Veldwijk is het best gelezen artikel op Computable.nl in 2017.
Op 5 juli 2017 wordt bekend dat de bouw van de Basisregistratie Personen (BRP) na jaren van vertragingen en problemen wordt gestaakt. Veldwijk schrijft: ‘Minister Plasterk meldt na vier jaar mooi weer spelen dat de bouw van de Basisregistratie Personen (BRP) totaal is mislukt en er ondertussen 105 miljoen euro is stukgeslagen.’ (..) ‘Het werkend krijgen van de software die een paar maanden terug nog bijna gereed was, gaat nu opeens vijftig miljoen euro vergen, dat is stukken meer dan de complete bouwbegroting uit 2010.’
Veldwijk stelt dat het BRP-debacle de Nederlandse overheid meer dan een kwart miljard euro zal kosten, ‘En dan het is niet eens zeker of de software ooit gaat werken.’
2.Dit zijn de ICT-trends van 2017.
AIoT, augmented humanity, DevSecOps ICC en digitale tweelingen, zijn termen die voorbijkomen in het Computable-artikel over de ict-trends voor 2017. In het stuk dat in januari 2017 ook in het magazine verscheen sommen Computable-redacteuren Christel Tuin en Suzanne Martens de trends voor 2017 op aan de hand van voorspellingen van onderzoekbureaus Forrester, Gartner en IDC.
3.Meterstanden slimme meters vaak onjuist
Zogenoemde slimme energiemeters blijken er regelmatig naast te zitten. Sommige elektronische energiemeters kunnen een tot wel 582 procent te hoog verbruik aangeven. In zeker 750.000 huishoudens is een meter geïnstalleerd die potentieel foute meterstanden kan weergeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT) in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine’.
4.Microsoft verrast met ‘SP2’ voor Windows 7
Windows 7 krijgt na lang wachten alsnog een patch-verzamelpakket van Microsoft. Dat maakt de leverancier in mei 2017 bekend. Het vat de updates van de afgelopen vijf jaar samen in één download. Microsoft doet dit voortaan maandelijks. De fabrikant vermijdt zorgvuldig de term ‘service pack 2’ en spreekt van een ‘Convenience rollup update’.
5.Ordina zoekt 500 man buiten reguliere ICT
Ict-dienstverlener Ordina is eind januari 2017 op zoek naar zo’n vijfhonderd nieuwe medewerkers en kijkt daarbij specifiek uit naar mensen die geen klassieke ict-achtergrond hebben. Volgens de dienstverlener vragen klanten steeds vaker om medewerkers die technologie en mensen kunnen verbinden. Om aan te sluiten op die zogenoemde ‘humanisering van ict’ richt de ict-dienstverlener zich in de werving van nieuw personeel onder meer op kandidaten van buiten de reguliere ict-branche.
6.GDPR compliance in zes stappen
Stappenplan voor nieuwe Europese wetgeving rondom data en privacy. Veel organisaties zijn bezig om hun systemen en processen aan te passen op nieuwe wet- en regelgeving, zo blijkt. Dit artikel van eind 2016 behoort tot de best gelezen stukken op Computable in 2017.
7. UWV: Tekort aan ICT’ers houdt nog jaren aan
Uit onderzoek van UWV blijkt dat de meeste knelpunten op de arbeidsmarkt zich voordoen in de techniek, in het bijzonder de ict. In de ict-sector is er een grote behoefte aan programmeurs voor specifieke programmeertalen (dot.net, java) en systeemanalisten en –ontwikkelaars. Randstad-topman Jacques van den Broek wil 80.000 hoogopgeleide werknemers naar Nederland halen om vacatures in te vullen.
8. Computable eert 22 winnaars Awards 2017
Computable reikte op 31 oktober 2017, tijdens een spectaculaire awardshow in het Beatrix Theater in Utrecht, de jaarlijkse Computable Awards uit. Grote winnaar was IBM dat drie prijzen won. Ook Microsoft, dat twee prijzen binnenhaalde, was succesvol. Bekijk hier het overzicht van alle winnaars van de Computable Awards 2017.
9. Bitcoin: The Good, The Bad and the Ugly
Computable-expert Henri Koppen deelt na ‘aardig wat research te hebben gepleegd’ zijn gedachten over bitcoin. Hij analyseert de opkomst van de cryptomunt aan de hand van verschillende perspectieven.
10. Google opent tweede datacenter in Eemshaven
Internetreus Google opende in december 2016 zijn tweede datacenter in de Eemshaven in Noord-Groningen. De bouwfase heeft zo’n twee jaar geduurd; de totale investering bedroeg circa zeshonderd miljoen euro. Het bericht dat Computable-verslaggever Rik Sanders schreef over de opening van het groene datacenter wordt veel gelezen.
11. BZK plaatst incomplete broncode BRP op Github
De eind november 2017 vrijgegeven broncode en bijbehorende functionele en technische documentatie van de programmatuur voor de Basisregistratie Personen (BRP) blijkt onvolledig te zijn, melden ingewijden.
12. Politie blundert opnieuw met ICT-systeem
Het nieuwe archiveringssysteem van de Nationale Politie, in 2013 aangeschaft, draait nog steeds niet volledig. Daardoor moet de politie het huidige systeem van Corsa langer in de lucht houden, met een extra kostenpost van 2,5 miljoen euro tot gevolg. Dat bedrag komt bovenop de 12,7 miljoen euro die tot eind vorig jaar is uitgegeven aan het nieuwe systeem, gebaseerd op de Documentum-oplossing van OpenText.
13. München laat Linux vallen en keert terug naar Windows
Het bestuur van de Zuid-Duitse stad München heeft besloten om terug te keren naar Windows. De overgang naar open source besturingssysteem Linux wordt teruggedraaid na aanhoudende problemen met de migratie die al ruim tien jaar loopt. Vanaf 2020 moet de gemeentelijke ict weer moet draaien op Windows 10.
14. Ron de Mos stopt als directeur CGI Nederland
Ron de Mos stapt op bij dienstverlener CGI Nederland. De senior vicepresident en general manager gaat na een carrière van 38 jaar met pensioen. De Mos, vorig jaar uitgeroepen tot ceo van het jaar bij de Computable Awards 2016, wordt opgevolgd door Dirk de Groot.
15. ‘Aanbesteding Accenture fiscus doorgestoken kaart’
De aanbesteding waarbij de Belastingdienst consultants zocht voor de zogenaamde Broedkamer, de latere afdeling data- en analytics, is oneerlijk verlopen. It-dienstverlener Accenture zou veel meer informatie hebben gekregen dan andere inschrijvers. Ook zou er een te hechte relatie zijn geweest tussen oud-Belastingtopman Hans Blokpoel en de it-dienstverlener. Dit stelt tv-onderzoeksprogramma Zembla in de uitzending ‘Prutsen en pielen zonder pottenkijkers’.
16. Grote stroomstoring treft OVH datacenters in Europa
Slechts twee dagen nadat OVH aankondigde maar liefst één miljard euro te investeren in cloudtechnologie, zijn op 9 november 2017 diverse Europese datacenters getroffen door een grote stroomstoring. Klanten kunnen niet bij de bestanden die zij in de cloud hebben opgeslagen en zelfs de website van OVH ligt plat. Ook de datacenters in Amsterdam en Brussel zijn getroffen.
17. Rabobank vult CIO-positie niet opnieuw in
De Rabobank heeft het ict-organisatiemodel met de functie van een chief information officer (cio) losgelaten. Dit betekent dat de medio 2016 vertrokken cio René Steenvoorden geen directe opvolger krijgt. In de nieuwe organisatie is de ict opgesplitst in een aantal bedrijfsonderdelen die rechtstreeks onder operationeel directeur Ralf Dekker vallen.