De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de aftapwet genoemd, wordt uitgesteld. De wet zou 1 januari 2018 ingaan, maar het lukt niet om voor die datum een toetsingscommissie aan te stellen. Die groep van drie oud-rechters toetst vooraf of de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op grote schaal informatie mogen verzamelen over mensen op het internet.
Dat schrijf de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, minister Kajsa Ollongren vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS.
In de commissie moeten drie oud-rechters zitten die vooraf toetsen of de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op grote schaal informatie mogen verzamelen over mensen op het internet. De wet zou op 1 januari 2018 ingaan. Het is onduidelijk tot wanneer de ingangsdatum uitgesteld wordt.
Eerder meldde CDA-fractieleider Buma dat de regering de uitkomst van het referendum niet zal volgen, wat hem op kritiek kwam te staan.
Referendum
Het is überhaupt de vraag of de aftapwet ingaat. Woensdag 1 november 2017 maakt de Kiesraad bekend of er een referendum komt over de nieuwe wet. Volgens critici gaat de opsporing door een sleepnet op te zetten waarin ook de data van onschuldigen terecht komt, veel te ver. Inmiddels zijn er voldoende handtekeningen verzameld voor een volksraadpleging. Eerder vroegen 11 organisaties om uitstel van de aftapwet.
We hebben, en dat is een zeer trieste en pijnlijke constatering, geen werkend mechanisme waarmee de inspraak van de Nederlandse burger nog kan worden getoetst. Het middel dat er dan nog was is politiek en vakkundig ten grave gedragen waardoor de democratie ernstige schade is toegebracht. Immers, en dat is een politiek stukje, daar waar men aan de ene kant grenzen oncontroleerbaar open heeft gezet, aan de andere kant als reden Veiligheid noemt een zwaar instrument in te voeren, met ‘alle middelen’, tegen wil en dank.
Of er uberhaupt een aftapwet zal gaan komen? Dat staat volkomen vast waarbij er weer een stap dichterbij is gezet naar een digitale dictatuur.
Niemand weet wat de AIVD uitspookt want het toezicht mag niet doorvragen want geheim.
Dat ze dus nu al met digitale sleepnetten aan de weer zijn is dus ook niet na te gaan.
Want die gegevens zijn heel wat waard aangezien hun buitenlandse collega’s dit al veel langer doen en klokkenluiders hebben aangegeven dat deze gegevens grif geruild worden. Dat is volgens mij dan ook de echte reden waarom Nederland ook zo nodig aan de sleepwet moest omdat de inlichtendiensten ook stoer willen doen met hun Big Data.
Niemand weet wat de AIVD uitspookt. Maar ik weet ook niet wat al die andere bedrijven en organisaties uitspoken. Slepen van data, het is gemeengoed. Maar goed dat het referendum er komt over de sleepwet. Hopelijk leidt het ditmaal wel tot een zinvolle discussie itt het vorige referendum waar veel partijen niet thusi gaven. Overigens, ik heb getekend voor het referendum maar het zou zo maar kunnen dat ik uiteindelijk voor stem.