De Belastingdienst krijgt volgend jaar 75 miljoen euro extra om 'de continuïteit van de belastinginning te waarborgen'. In de begroting die het demissionaire kabinet komende Prinsjesdag presenteert, is het bedrag als een buffer voor de Belastingdienst opgenomen. De dienst kan in 2018 er een beroep op doen als het problemen vreest bij het innen van belastinggeld. De inning is in gevaar gekomen door de complexiteit en de verouderde staat van de systemen.
Dit meldt de Volkskrant op basis van ‘Haagse bronnen’. Enkele grote ict-systemen van de Belastingdienst zijn zo krakkemikkig en hebben zo veel gebreken dat het innen van belasting mogelijk in gevaar komt.
Ook blijkt de fiscus met maar liefst zeshonderd, grotendeels verouderde ict-systemen te werken. Tevens wil de dienst de veelbesproken data-en analyticsafdeling inzetten als spil van de organisatie, maar ook dat doel faalt jammerlijk, zo bleek eerder uit een BIT-onderzoek.
Legacy-problemen
Wat betreft het uitfaseren van bepaalde ict-systemen, verbaaste het BIT zich erover dat bij de beslissingen over of er wel of niet met bepaalde systemen wordt doorgegaan ‘zo weinig zijn onderbouwd met technische feiten’.
Het BIT: ‘De methode die de Belastingdienst heeft gebruikt om de mogelijke legacy-problematiek in kaart te brengen, is grofmazig, subjectief en op punten onjuist. De uitkomsten geven geen feitelijke onderbouwing voor investeringen van vele tientallen miljoenen euro’s en grootschalige risicovolle aanpassingen van het it- landschap, terwijl feitelijke brondata voor deze onderbouwing bij de Belastingdienst ruimschoots aanwezig zijn.’
Verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes trok zich de kritiek van het BIT aan en wil de Investeringsagenda herzien, zo stelde hij begin juli in een Kamerbrief. Ook gaf hij aan in september met een ‘herijkte’ Investeringsagenda naar de Kamer te komen. Dit blijkt nu aanstaande dinsdag 19 september (Prinsjesdag) te zijn.
@ PJ Westerhof,
Tikkeltje jammer dat je vind dat ik de schuld bij IT neer zou leggen. Je kunt van je klant niet verwachten dat die helemaal is ingevoerd in de wereld van digitaal automatieren. Daar huurt hij een opdrachtnemer voor in. Maar als die opdrachtnemer, met alle respect, weliswaar goed is in haar/zijn ’trucje’, maar verder weinig tot geen benul blijkt te hebben van a: de meest basale IT keten en b: denkt security elders te moeten beleggen behalve bij zichzelf, hebben wij wat dit betreft allebei een andere discussie.
Als je namelijk de opdrachtgever niet weet te managen in de meest basale kennis zoals digitaal automatiseren, iets wat voor elke IT discipline komt, ben je net zo schadelijk als een hacker. Het is de verplichting van elke IT professional gewoon op de hoogte te zijn, en dit ook naar de klant toe te kunnen demonstreren, dat zij/hij begrijpt waar die mee bezig is en wat haar/zijn plaats in, mij om het even, project keten is.
Als je bij de belastingen werkt, zul je je moeten verdiepen in a: het proces dat digitaal automatiseren heet, voor het ’trucje’ dat die beheerst en b: materiekennis dat die in proces neemt, lees hier de wijze waarop men belastingen wil automatiseren. Doe je dit niet, getuige de bijzonder hoge faalrate van IT projecten bij overheden, dan faal je ook als IT professional. Zo eenvoudig zie ik dat.
Ik vind het veelzeggend dat jij niet weet dat digitaal automatiseren niet voor 100% voorspelbaar is, je houd je er namelijk mee bezig.
@René : iemand zei “De computer kan het niet hebben gedaan, maar de IT-professional die het programma in elkaar heeft gezet.”
Ikzelf denk dat de ‘harde IT’ het minste van de Bd-zorgen is.
En maar zwarte pieten :).
Na dit soort gestuntel vind ik het helemaal niet erg om geen belasting meer te betalen. Zorg eerst maar dat je zaakjes op orde hebt.
@swa, PJ Westerhof
Niets te maken met zwartepieten of ergens de schuld bij neerleggen, simpele afstandelijk concluderen zodat ‘men’, zoals u al ziet, weer niets concreets mee doet dan…. en ook dat is volkomen voorspelbaar, er gewoon weer een zak geld bij doet.
Dus falen van de organisatie wordt beloond met 75 miljoen euro? Waar kan ik me aanmelden? Ze zouden ook de belastingambtenaren 40 uur per week kunnen laten werken, i.p.v. de huidige 36 uur. Dan heeft men voldoende tijd om de problemen op te lossen. En dan draait de organisatie ook op voor de eigen problemen, i.p.v. dat de burger hier indirect de rekening voor krijgt gepresenteerd.
@Frank, ben je zzp-er? Heb je 50% meer kans ,….. ;O)