De vraag naar hoogopgeleide it'ers blijft stijgen. Zo blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau Yacht. Vooral overheidsorganisaties zitten in hoge nood als het om de vraag naar it-professionals gaat. Steeg de vraag naar it'ers het afgelopen kwartaal met 32 procent, de vraag binnen de overheidsmarkt ging met 65 procent omhoog.
Omdat elke organisatie druk is met het maken van een digitaliseringsslag komt het niet als nieuws dat het bedrijfsleven naarstig op zoek is naar it’ers. Ook binnen de overheid zijn er ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Denk aan het e-loket, het waarborgen en verbeteren van privacy en beveiliging, smart city-oplossingen, clouddiensten en digitaal werken. Aanzienlijke uitdagingen voor een overheid die eerder moest bezuinigingen en kampt met vergrijzing.
De overheid zoekt volgens de analyse van Yacht vooral applicatiebeheerders, functioneel beheerders en functioneel applicatiebeheerders en pakt die zoektocht niet altijd even slim aan.
Volgens Rikkert Achtereekte, business development manager bij Yacht IT, pakt het bedrijfsleven de zoektocht naar it-talent beter aan dan de overheid. Ze spelen beter in op de behoeften en bieden meer salaris en ruimte voor flexibel en thuiswerken. Het is een open deur, maar it’ers zien salaris (37 procent), gevolgd door sfeer (29 procent) en een vast contract (24 procent) als belangrijkste factoren voor de aantrekkelijkheid van hun baan.
Online op zoek
It-professionals oriënteren zich, hoe kan het ook anders, meer dan andere werkzoekende voornamelijk online op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de it’ers zoekt hoofdzakelijk online. Jobboards en vacaturepagina’s zijn het populairst, gevolgd door sociale media en communities als LinkedIn en Facebook.
Hoewel it’ers minder dan de totale Nederlandse beroepsbevolking actief op zoek zijn naar een baan – drie tegenover negen procent – is er wel een strijd gaande tussen werkgevers. Achtereekte geeft aan dat Yacht it’ers op de voet volgt en dat het vinden van een juiste professional voor de overheid of het bedrijfsleven een vak apart is.
‘Ik wil wel nog wel één tip geven. It’ers oriënteren zich, meer dan gemiddeld, via echt vakgerelateerde media (vijftig procent). Lees dus wat zij lezen, doe wat zij doen en zoek waar zij zoeken.’
Over het onderzoek
Vanaf 2016 rapporteert Yacht haar vacaturetrends op basis van Jobdigger-vacaturedata. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continue online-onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer tienduizend personen deel aan de studie.
Yacht maakte over de strijd om it-talent tussen het bedrijfsleven en de overheid een infographic. Deze is hier te downloaden.