Ondanks zorgen bij de oppositie, boos personeel en een kritische ondernemingsraad gaat de uitbesteding van een deel van de it bij de gemeente Groningen gewoon door. Volgens het college van B en W is een gang naar het Bureau ICT-Toetsing (BIT) om de plannen nog eens te toetsen niet nodig.
De motie die de oppositie vorige week indiende, kreeg onvoldoende steun. Coalitiepartijen D66, VVD, PvdA en GroenLinks menen dat de uitbesteding van de generieke it alleen maar voordelen oplevert. Wethouder Ton Schroor (D66) benadrukt tegen RTV Noord dat in het hele traject ‘onafhankelijke bureaus’ meekijken, juist omdat ook de gemeente weet dat er risico’s zijn.
De aanbesteding, die een aantal maanden loopt, betreft het uitbesteden van ict-diensten voor digitale werkplekken, applicatiebeheer, netwerk en telefonie, de hosting en gebruikersondersteuning. Het gaat om een zesjarig contract met een geschatte waarde van 66 miljoen euro. De geselecteerde it-partner kan vanaf april 2018 aan de slag.
Doof voor kritiek
De outsourcing moet 4,5 miljoen euro per jaar besparen. Volgens de wethouder levert het bovendien een betere kwaliteit en meer ruimte voor innovatie op.
Zowel de ondernemingsraad van de gemeente als de ict-medewerkers zien het niet zitten. Het personeel heeft eerder in een brandbrief aan de gemeente laten weten dat uitbesteding juist ten koste gaat van de huidige kwaliteit die de it-afdeling van Groningen nu levert. De medewerkers verwachten verder dat de kosten na outsourcing zullen stijgen, omdat een externe leverancier voor al het meerwerk moet worden betaald.
65 medewerkers verliezen hun baan. Voor hen ligt een sociaal plan klaar en zij krijgen begeleiding naar nieuw werk.
Onbehoorlijk bestuur? Zou het bijna zeggen. Lijkt me dat je als college de beste oplossing wilt en de kans hebt om het BIT er ook nog een keer naar te laten kijken, dan doe je dat toch? Misschien wel onafhankelijker (en zeker goedkoper) dan de ingehuurde bureaus die de reeds besloten uitbesteding nog even mochten bevestigen. Het is duidelijk, het besluit tot outsourcing was al genomen bij de vorming van het college.