De Nederlandse ict-dienstverlener Ordina ziet de omzet over 2016 met 1,3 procent dalen naar 343,6 miljoen euro. In Nederland daalt de omzet met 5,8 procent naar 256,1 miljoen, terwijl de omzet in België en Luxemburg het afgelopen jaar is gestegen met 14,6 procent naar 87,5 miljoen. Ordina heeft in Nederland voornamelijk verlies geleden in de overheidsmarkt en de financiële sector. Het bedrijf hoopt de omzet in Nederland in 2017 weer te laten groeien met dienstverlening aan de overheid. De elf gewonnen raamovereenkomsten ziet het bedrijf als de belangrijkste stap hierin. Ook wil Ordina zevenhonderd nieuwe ict’ers aannemen om de omzet dit jaar te laten groeien.
In 2016 zag Ordina vooral een krimp in de sectoren overheid (-7 procent) en de financiële dienstverlening (-5 procent). Het bedrijf zag de omzet groeien in de industrie (+3 procent) en de zorg (+36 procent). De winst over 2016 bedraagt vijf miljoen euro, waar vorig jaar nog 3,2 miljoen verlies werd geleden.
Ceo Stépan Breedveld geeft aan dat hij ook in 2017 niet verwacht dat de overheidsomzet zal toenemen. ‘We zien dat er met name op het gebied van projecten minder vraag is naar externe medewerkers. Overheden willen meer eigen regie voeren. Ook in verband met de verkiezingen verwachten we in 2017 niet veel nieuwe opdrachten op projectbasis. Het wordt niet het jaar van de nieuwe projecten.’ Breedveld verwijst naar de mogelijke hervorming van het belastingstelsel. ‘Als die doorgaat, is er nieuwe ict nodig waarin wij een rol zouden kunnen spelen. Uiteraard zijn we hiervoor afhankelijk van het regeringsbeleid. We zien onze rol dan vooral in het beheren van ict-systemen.’ De detacheringsopdrachten bij de overheid lopen volgens de Ordina-topman nog wel goed door.
Verloop werknemers
De reorganisaties bij banken en andere financiële instellingen gecombineerd met de onzekere DBA-wetgeving voor zzp’ers zijn volgens de ceo oorzaken voor de omzetkrimp in deze branche. Ook ziet het bedrijf veel verloop van werknemers die in dit vakgebied actief zijn. Om dit tegen te gaan, wordt een wervingscampagne gestart en komt er een intern programma waarbij gekeken wordt naar de arbeidsvoorwaarden, vertelt cfo Annemieke den Otter.
De groei in de industrie is vooral afkomstig uit de logistieke sector. Zo heeft de ict-dienstverlener opdrachten binnengehaald bij Schiphol, ProRail en het Rotterdamse Havenbedrijf. De grote groei in de zorg wordt veroorzaakt doordat het een relatief kleine markt is voor Ordina. Met name opdrachten voor farmaceutische bedrijven in België en Luxemburg zijn verantwoordelijk voor de omzetgroei in deze branche, aldus Breedveld.
Prognose 2017
‘Na een matig vierde kwartaal, sluiten we 2016 winstgevend en schuldenvrij af. De omzet is het afgelopen jaar gedaald, met name in de overheidsmarkt en financiële dienstverlening in Nederland. In België en Luxemburg is de omzet en winstgevendheid sterk toegenomen. Alle aandacht is nu gericht op het ombuigen van de krimp naar groei in Nederland. Een goede basis hiervoor vormen de elf raamovereenkomsten voor ict-inhuur bij de Nederlandse overheid die we recentelijk hebben gewonnen’, aldus ceo Stépan Breedveld, die in april 2017 wordt opgevolgd door Jo Maes. Een andere pijler waarop Ordina de omzet in 2017 weer wil laten groeien is het aannemen van zevenhonderd medewerkers in de Benelux. Het bedrijf is daarom 13 februari 2017 gestart met een arbeidsmarktcampagne.