René Veldwijk, managing partner van software-ontwikkelaar Ockham Groep en expert bij Computable, is door de Tweede Kamer-commissie VWS uitgenodigd voor een openbaar rondetafelgesprek over de PGB-affaire. Het gesprek vindt vandaag 28 mei plaats in het gebouw van de Tweede Kamer. Veldwijk schrijft voor Computable regelmatig over deze problematiek. Hij was eerder al lid van klankbordgroep Tijdelijke commissie ICT-projecten van de overheid en werd als kenner en criticus van de ict bij de rijksoverheid gehoord tijdens de openbare hoorzittingen die deze commissie vorig jaar organiseerde.
Het rondetafelgesprek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vandaag als onderwerp ‘de invoeringsproblematiek trekkingsrechten persoonsgebonden budgetten ( PGB’s)’. Daarbij staat de vraag centraal in hoeverre is voldaan aan de Tweede Kamer-motie van Pia Dijkstra c.s. van 26 maart jongstleden die stelt dat de uitbetaling van maandloners en declaraties op uiterlijk 15 mei op reguliere basis dient plaats te vinden.
De ronde tafel bestaat uit twee blokken. In het eerste blok komen gemeentelijke bestuurders en vertegenwoordigers van belangenorganisaties in de zorg aan het woord én René Veldwijk als ict-deskundige (13.00-14.30 uur). In het tweede blok komen er vertegenwoordigers van zorginstellingen aan het woord (14.35 – 16.05 uur).
Voorafgaand aan de ronde tafel vindt vanochtend nog een gesprek plaats tussen de vaste Kamercommissie voor VWS en de bestuurders en de audit van de SVB over de invoeringsproblematiek rond de trekkingsrechten van PGB’s.
Total loss
Veldwijk publiceert regelmatig over de PGB-affaire en de onderliggende ict-problematiek, onder meer in Computable. In zijn meest recente opiniebijdrage van 27 mei legt hij uit hoe het mogelijk is dat de contra-expertise van adviesbureau M&I/Partners in opdracht van staatssecretaris Van Rijn (VWS) over het falende PGB-systeem van de Sociale Verzekeringsbank adviseerde door te gaan met een systeem dat total loss is. Cruciaal daarbij is volgens Veldwijk ‘het wegmoffelen van de twee grote en acute problemen waarmee de SVB te maken heeft: een gapend gat in de registratie en ontbrekende functionaliteit.’
Uit een rapport van de interne accountantdienst van de SVB blijkt tevens dat betalingen niet gekoppeld kunnen worden aan declaraties. Dus welke declaratie tot welke betaling leidt, wordt niet geregistreerd.
Veldwijk vindt tevens dat de kwaliteit van de ict in de publieke software achteruit holt. ‘Niet alleen de staatssecretaris van VWS, maar het kabinet als geheel ontkent de maatschappelijke ontwrichting en het bederf. Allemaal het gevolg van collectief bestuurlijk onvermogen om om te gaan met ict’, concludeert hij in zijn opinie.
Wederom predict Veldwijk voor eigen parochie. Nogal vermoeiend mannetje. Met echte oplossingen heb ik hem nog nooit horen komen. Zijn bemoeienis met overheidssystemen hebben ook nog nooit tot realistische oplossingen geleid, ondanks alle geweldige beloften m.b.t. zijn achtergrond. Maar ja, Vader Cats zei het al. Hij die kan, doet ….
Verstandiger zou zijn dat de overheid zich niet zozeer inlaat met allerlei betweters maar profiteert van de geweldige mogelijkheden die ze zelf in de vorm van subsidie hebben helpen creeren. Wat te denken van een multi-platform repository die op business analisten niveau – dus niet idioot technisch maar elegant toegankelijk – de mogelijkheid biedt om het naadje van de kous te kennen van ongeveer alles binnen het systeem en aangesloten onderdelen in NOtime! Maar ja. Als je je alleen laat adviseren door uurtje-factuurtje hongerigen dan krijg je het wc-eend probleem. Dat helpt niet. Toch eens buurten bij Cornerstone in Dordrecht die werkelijk voor een uiterst betaalbare prijs wel de narigheid aan het licht kunnen brengen, voor degenen die werkelijk geinteresseerd zijn in de echte problemen. Dus misschien dat ook een Tweede Kamer zich zou kunnen verwaardigen daar eens contact mee op te nemen. Dan komen ze misschien ook via hun in aanraking met mensen die ook qua oplossing het licht kunnen brengen. 4Sure!
@cobol crox
Predict of predikt?
Punt van twijfel is of je hier nu bedoelt dat het standaard verhaaltje als nationale ICT-fail expert nu een zelfvervullende voorspelling is of een riedeltje ellende over alle willige toehoorders heen storten.
Oja, hij die kan die doet met een alles omvattende systeem lijkt me ook weer niet de oplossing.
Het ICT probleem van de overheid is te vergelijken met het probleem van overgewicht. Er zijn geen eenvoudige en snelle oplossingen. Het is een kwestie van je leven om willen gooien en er tijd en moeite in steken om het structureel aan te pakken. Maar zolang ze nog in de ontkenningsfase zitten zal er bizar weinig veranderen.
“dat betalingen niet gekoppeld kunnen worden aan declaraties” houdt dus in dat die betalingen onrechtmatig zijn. Dat heeft dus niets te maken met ICT maar met een probleem op hoger niveau.
Je hoeft niet Veldwijk te heten om deze problemen te signaleren. Maar het is al heel wat dat men naar hem en anderen wil luisteren.
Ik vind dat de overheid zijn eigen adviseurs moet kunnen kiezen. Als buitenstaanders en ICT-ers dienen wij dat simpelweg te respecteren. Bovenstaande reacties beginnen een beetje op Veldwijk-bashing te lijken, waar professionele ICT-ers zich verre van moeten willen houden. Als je de publieke zaak wilt dienen, kom dan maar met inhoudelijke bijdragen.