President van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling treedt per 1 juni 2015 af. Na ruim dertig jaar werkzaam te zijn voor de Rekenkamer, waarvan de laatste zestien jaar als president, gaat Stuiveling met pensioen. Dit omdat ze in mei 2015 zeventig jaar is geworden. Ter ere van haar laatste werkdag is een seminar georganiseerd in Den Haag.
Stuiveling is al ruim 31 jaar werkzaam voor de Algemene Rekenkamer. In oktober 1984 is zij benoemd tot collegelid. De afgelopen zestien jaar beoefende zij de functie als president. In verband met het bereiken van haar zeventigjarige leeftijd heeft Stuiveling een verzoek tot (eervol) ontslag ingediend. De Koning heeft haar dit ontslag per 1 juni 2015 verleend.
Ter ere van haar laatste werkdag vindt er een seminar plaats in het binnenhof in Den Haag. Sprekers zijn onder andere Henk Scholten, directeur Geodan en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Jan Latten, senior onderzoeker Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en professor aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), Arjan El Fassed, directeur van Open State en voormalig Tweede Kamerlid voor Groenlinks en prins Constantijn van Oranje-Nassau. Dit seminar is alleen toegankelijk voor genodigden.
Afscheidsinterview Computable
Onlangs heeft Stuiveling een afscheidsinterview aan Computable gegeven. Hierin vertelt zij dat open data de organisatie helpt bij de controlerende functie van het instituut of het Rijk. ‘Wij controleren de uitgaven van de overheid op hun doelmatigheid. We zijn altijd veel tijd kwijt aan het achterhalen van de juiste gegevens en vervolgens om ze zo te polijsten dat ze met elkaar te gebruiken en te vergelijken zijn. Als data open, algemeen beschikbaar en bruikbaar zijn, hoeven we dat zoekwerk niet meer te doen. Als bovendien burgers op grond van die gegevens kunnen aangeven wat zij ervan vinden, dan kunnen wij tot een veel breder oordeel komen.’ Meer over de gevolgen en toepassingen van open data lees je in het volledige afscheidsinterview.
En dat terwijl normale werknemers met 65 (plus een maand of twee) verplicht moeten stoppen met werken…