De omstreden aanbesteding van de nieuwe portofoons voor het communicatiesysteem C2000 is definitief stopgezet. Nadat er eerst veel heibel was ontstaan door protesterende leveranciers werd de tender vorig jaar oktober stilgelegd na geluiden over fraude en omkoping bij een aantal politionele inkoopprocessen, waaronder portofoons, blaasapparatuur en auto's. Na een externe toetsing heeft de korpsleiding besloten de lopende aanbesteding voor portofoons stop te zetten en te herzien.
Uit het externe onderzoek bleek dat ‘een aantal in de aanbesteding gemaakte keuzes en gestelde eisen blijkt onvoldoende onderbouwd te zijn. Dat staat goede marktwerking mogelijk in de weg. Bovendien zijn tekortkomingen geconstateerd in de wijze waarop de beheer- en onderhoudskosten zijn uitgevraagd in de aanbesteding.’ Naar aanleiding van onder meer deze affaire werden vijf politiemensen geschorst.
De korpsleiding wil dat alle politiemensen op straat zijn uitgerust met hetzelfde type wapen, hetzelfde uniform en dus ook dezelfde portofoon. ‘Dat vergroot de veiligheid en sluit aan bij onze ambitie om waar mogelijk in het hele land met standaardmiddelen te werken. Het gevolg is wel dat een aantal typen portofoons dan bijna per definitie niet voldoet. Het korps is zich terdege bewust dat daardoor slechts een beperkt aantal typen overblijft, waarop marktwerking van toepassing is’, stelt Dick Heerschop, lid van de korpsleiding.
Het gevolg van de maatregel is dat politiemensen zeven tot acht maanden langer op een nieuwe portofoon moeten wachten. Het gaat om vijftigduizend portofoons. Met de aanbesteding is een bedrag van acht tot tien miljoen euro gemoeid, meldt de NOS op zijn website.
Heerschop betreurt in een persverklaring de vertraging van de vervanging van de huidige portofoons. ‘Portofoons zijn immers de levenslijn van politiemedewerkers. De betrouwbaarheid ervan is absoluut een vereiste. Zeker in een tijd dat de veiligheid van politieagenten zo’n belangrijk thema vormt. Met de grootst mogelijke spoed passen wij daarom de aanbesteding aan en zetten deze opnieuw in de markt.’