Zo'n vijftig gemeenten hebben grote moeite met de wijziging van de producttarieven van hun softwareleverancier Pinkroccade Local Government. Het gaat om een deze zomer afgekondigde verhoging van 40 tot 50 procent. Han Knooren, algemeen directeur Pinkroccade Local Government, spreekt echter niet van een tariefsverhoging, maar noemt het een noodzakelijke tariefsaanpassing.
Uit het artikel in Binnenlands Bestuur blijkt dat Pinkroccade LG op 11 juli zijn gebruikers een brief gestuurd heeft over de aanpassingen in product- en tariefstructuur per 1 januari 2015. De tarieven moeten volgens het softwarebedrijf flink omhoog, omdat er veel nieuwe software is ontwikkeld voor overheden die inmiddels zijn vertraagd of niet worden opgevolgd. Hierdoor kan de vernieuwde software nog niet op de markt uitkomen, terwijl verouderde productlijnen nog steeds worden gebruikt en in stand moeten worden gehouden. Hierdoor kampt Pinkroccade momenteel met hoge onderhoudskosten, meldt het bedrijf aan Binnenlands Bestuur.
NIet dwingen
De gemeente Gorinchem, meldt Binnenlands Bestuur, gaat niet akkoord met de tariefsverhoging en heeft zich aangesloten bij gelijkgestemden zoals de gemeente Elburg, die een advocaat in de arm heeft genomen. De gemeenten vragen Pinkroccade om in overleg tot een gezamenlijke oplossing te komen.
Ook de gemeente Boxmeer wil niet met ingang van 1 januari het aangepaste tarief betalen. Het college van B&W wil zicht niet laten dwingen tot aanschaf, ondanks het argument van Pinkroccade dat verplichte afname van de nieuwe software het bedrijf uit de financiële problemen zou houden.
Meerderheid doet wel mee
Han Knooren meldt in een reactie aan Computable dat de meerderheid van de gemeenten om is en dat Pinkroccade daar nu mee in gesprek is voor de vervolgstappen met betrekking tot de nieuwe producten. De in zijn ogen kleine groep gemeenten waar Binnenlands Bestuur op doelt zit volgens hem nog met veel vragen. Daarom is het bedrijf samen met de Gebruikersvereniging Pinkroccade LG met hen de dialoog aangegaan. Die conversatie loopt nog, maar Knooren zegt het volste vertrouwen te hebben dat ook die gemeenten meegaan in de vernieuwingslag die Pinkroccade wil doorvoeren.
Om gemeentes te stimuleren over te stappen brengt de softwareleverancier geen extra kosten in kaart als gemeenten wel over willen gaan op de nieuwe software. De tarieven voor het abonnement gaan wel net als bij de oude software omhoog, maar er zijn geen extra implementatiekosten.
Achterblijven
In een eerder interview met Computable stelde directeur Han Knooren dat zijn bedrijf de afgelopen tijd behoorlijk wat veranderingen heeft doorgevoerd. Behalve een reorganisatie heeft er ook een drastische verjonging en een forse investering in het softwareplatform voor burgerzaken plaatsgevonden. Allemaal met het doel om betekenis te kunnen blijven geven als toonaangevende speler voor de lokale overheid.
Volgens de directeur moeten gemeenten sneller over naar innovatieve oplossingen. Anders raken ze achter op andere sectoren die wel investeren in digitale dienstverlening.
innovatie en overheid, dialoog en overheid. overheid en overheid. ik schat zo in dat overheden het Agile manifesto niet zo onderschrijven 🙂
– Individuals and interactions over processes and tools
– Working software over comprehensive documentation
– Customer collaboration over contract negotiation
– Responding to change over following a plan
Tja, een van die fijne ‘voordelen’ van vendorlockin he..
Even naar een andere bedrijf overstappen durven ze dan niet meer.
Ik vraag trouwens ook nooit om salarisverhoging, maar om een salarisaanpassing.
Wanneer Pinkroccade verouderde productlijnen die nog steeds worden gebruikt in stand moet houden, kan ik me voorstellen dat ze daar compensatie voor verwachten!
Wat me enigszins verbaast is dat de gemeentes daar klaarblijkelijk niet van op de hoogte waren? Men reageert verrast op de verhoging, dus men had dit niet zien aankomen, of begreep men niet dat het niet overgaan op nieuwe software (met alle uitdagingen van dien natuurlijk…)
Toevallig net even bij gemeente Roosendaal kort aan de slag geweest en daar zie ik dat men moeite genoeg heeft om alles voor 1 Januari aanstaande in orde te krijgen… In Den Haag zijn besluiten genomen om zaken terug te dirigeren naar de lokale overheden, die zijn met de uitvoer en het invoeren ervan belast! O.a. WMO hakt er nogal in zo te horen!
Wel zaak is het om heel duidelijk te hebben dat de klant (de gemeentes) precies wisten dat dit op hen afkwam, anders lijkt het erop dat Pinkroccade toch een beetje misbruik probeert te maken van de situatie! Bij voldoende concurrentie zijn tariefverhoging die Pink nu hanteert natuurlijk uit den boze, want dan is de klant echt verdwenen hoor…
Ennuh..
Om gemeentes te stimuleren over te stappen brengt Pinkroccade geen extra kosten in kaart als gemeenten wel over willen gaan op de nieuwe software. De tarieven voor het abonnement gaan wel net als bij de oude software omhoog, maar er zijn geen extra implementatiekosten.
Het is dus gewoon een duurder abonnement… Dan moet het vast en zeker heel wat verbetering met zich meebrengen…o.a. kostenefficiency!
Waarom wordt dit niet duidelijk in het verhaal. Wanneer er geen merkbare voordelen voor de klant zijn, kan ik me de ophef goed voorstellen!
Klinkt als “A offer you can’t refuse” van Don Corleone. Nu kan het zijn dat nagelaten is om een einddatum te bepalen, genoemde drastische verjonging in het softwareplatform klinkt namelijk als wegwerken van wat achterstallig onderhoud. De vraag is echter of de gemaakte investeringen daarin voldoende redenen zijn om weigerende gemeenten te dwingen hier naar toe te migreren of hogere kosten in rekening te brengen.
Deze gemeenten zouden het rapport van de commissie Elias eens goed moeten bestuderen – Agile is volgens de parlementaire enquete het toverwoord. Snel en flexibele applicaties ontwikkelen met bijvoorbeeld BettyBlocks – aPaaS heeft de toekomst, ook voor gemeenten.