Er is geen sprake van structurele fraude in de ict-branche. Het beeld dat door actualiteitenrubriek Zembla geschetst wordt van Ordina en de sector is lasterlijk. Dat zei Bart Hogendoorn, voorzitter van de branchevereniging Nederland ICT, tijdens de uitreiking van de Computable Awards 2014 op donderdag 6 november 2014 in SugarCity in Halfweg. Hij deed wel een nadrukkelijke oproep aan ict-bedrijven om integer te zijn in de relatie met klanten, voornamelijk bij aanbestedingen en samenwerkingen met de overheid.
Hogendoorn gaf tijdens het gala een toelichting op een eerdere oproep van de branchevereniging tot meer integriteit van leden. Hij nam de tijd om ‘de andere kant’ te schetsen van het beeld dat van de sector is ontstaan.
‘Er gebeuren in onze branche weleens dingen die niet heel erg handig zijn, waar wij last van kunnen hebben. Dat kan zijn dat je een mailtje stuurt naar iemand bij de overheid of een klant met de vraag ‘mag ik iets zien?’ of de melding ‘ik heb al iets gezien’. Of je stuurt naar je manager: ‘Die aanbesteding komt wel goed, want ik heb een goede relatie met die partij.’ Dat is niet zo slim. Bovendien is het niet integer.’ (…) ‘Ik doe een oproep aan jullie allemaal: Denk goed na hoe je met klanten en met de overheid omgaat.’
Hogendoorn tegen de zaal met afgevaardigden uit de Nederlandse ict-branche: ‘Als ik jullie laatste duizend e-mails zou lichten, dan zit daar altijd wel iets tussen waarvan je kan zeggen: ‘Is dat wel zo slim geweest?’ Meestal gaat het nergens over en zijn het enthousiaste mensen die laten weten met wie ze gesproken hebben. Maar op het moment dat die mails worden gelicht (zoals in het geval van Zembla, red.) wordt een heel ander verhaal gecreëerd.’
Kritiek op Zembla
Over de uitzending van actualiteitenrubriek Zembla, over belangenverstrengeling rond aanbestedingen van Ordina, zei Hogendoorn: ‘Ik vond de uitzending van Zembla buitengewoon pretentieus en gewoon laster naar Ordina. Daar hebben we als branche veel last van gehad.’
De voorzitter van de branchevereniging: ‘Waar ze naar toe wilden bij Zembla is dat de ict-sector een soort bouwindustrie is met gezamenlijke prijsafspraken, met enorme fraudes, met huizen in het buitenland (bouwfraude, red.).’ Hogendoorn, die al dertig jaar in de ict-branche werkt, zegt zich niet in dat beeld te herkennen. Volgens hem gaat het, als fraude al kan worden aangetoond, om incidenten en is er geen sprake van grootschalige misstanden in de ict-sector.
Wat ik verwarrend vind is dat ik zelden reacties tegenkom over de aanbestedingsmethodiek Best Value. Als je deze methodiek correct toepast, dan is de kans op het slagen van het project zoveel groter. Alleen het respect voor de kennis van de leverancier en de daaruit voortvloeiende samenwerking levert al zoveel meerwaarde opdat er nooit meer sprake is van zoveel schade. Ben benieuwd wie hier iets tegenin heeft te brengen. Ik ga overigens graag met die persoon in discussie.
28-8-2015
Al het commentaar over Ordina voorbij zien komende wil ik het verontwaardigde volk het volgende meegeven:
INTEGER, hoe integer was jij in je leven? maakte je wel eens een goede deal? was die goed voor jou maar dan minder voor de ander? hield jij je wel altijd aan je afspraken? betaalde je niet liever minder voor een product of dienst en was dan dan wel zo correct? kocht je nooit een product dat door verarmde kinderen arbeid was gemaakt? was je na een kerkdienst je vroomheid in het dagelijks leven weer niet snel vergeten?
ZAKENWERELD, weet je hoe dat gaat in het Verre Oosten, Afrika, Midden Oosten en ook veel dichterbij.? Er zijn vele rijken bedrijven en personen maar dan kon alleen maar als er andere daardoor zo veel armer zijn geworden. De meeste bedrijven vechten dagelijks om te overleven wie op het pluche zit kan makkelijk praten maar leeft meestal in een andere wereld.