Het Openbaar Ministerie en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn onafhankelijk van elkaar een feitenonderzoek begonnen naar fraude en prijsafspraken in de ict. Volgens een woordvoerder van het OM is dit bedoeld om vast te stellen of er voldoende aanwijzingen zijn voor een formeel strafrechtelijk onderzoek.
Dat meldt NRC Handelsblad. Volgens de krant heeft toezichthouder ACM de afgelopen weken een aantal tips ontvangen over problemen in de sector. ACM plaatste eerder een oproep om misstanden rondom ict-aanbestedingen te melden. Een woordvoerder bevestigt aan de krant: ‘Indien mogelijk wordt de informatie die wij verzamelen gedeeld met het Openbaar Ministerie.’
NRC schrijft dat naar aanleiding van tips de ACM de vijftig grootste ict-bedrijven van Nederland een brief heeft gestuurd met een oproep om illegale prijsafspraken of andere vormen van concurrentievervalsing te melden. In de brief wordt gewezen op de mogelijkheid voor bedrijven om oneerlijke concurrentie te melden bij de toezichthouder in ruil voor strafvermindering.
Mogelijke prijsafspraken
Aanleiding voor het oriënterende onderzoek is een uitzending van tv-programma Zembla over mogelijke afspraken tussen ict-bedrijven bij grote overheidsprojecten. Het gaat onder andere om projecten van ict-dienstverlener Ordina. Dat bedrijf laat ook zelf onderzoek uitvoeren naar de gang van zaken rond een aantal aanbestedingen.
Het vooronderzoek van de ACM en het Openbaar Ministerie draait om de vraag of de signalen over misstanden in de sector incidenteel of structureel zijn. Bronnen rond het onderzoek melden aan NRC dat er aanwijzingen zijn dat automatiseringsbedrijven elkaar bij de aanbesteding van grote projecten niet heel hard beconcurreren om zo de prijzen voor dienstverlening niet al te zeer te drukken. Eenmaal binnen bij een bedrijf of overheidsdienst zou de kans niet groot zijn dat een opdrachtgever snel van automatiseringsbedrijf wisselt.
Ik weet niet of het zo zinvol is meteen deze weg in te slaan. Ik ben meteen voor jhet invoeren van een zeer degelijk protocol vanuit de overheid afgedwongen aan IT toeleveranciers.
Uiteraad begint dit bij de overheid zelf. Zorg maar eens dat je nou eindelijk eens competente Changemanagers in een groep bij elkaar zet die volgens een strak stramien projecten dor licht en ruggengraat hebben projecten gewoon af te schieten. Hebben projecten geen toevoegende of toegevoegde waarde, jammer. Dat geld ook natuurlijk voor degelijke haalbaarheidseisen implementeren.
Lever wat je zegt binnen de tijd die je beloofd
Laat maar eens zien dat je heel competente kennis en ervaring hebt als IT leverancier en maak je tieten maar nat. Niet levere wat je zegt op te leveren tegen fix prices? Jammer, doe je gewoon eens vijf jaar niet mee met tenders.
Draai Capex de nek om
Projecten boven de capexgrens? Niet. Je bent namelijk met belastinggeld bezig
Valideer IT projecten
Dat overheidspiepeltjes ‘wensen’ hebben? Prachtig. Ga dan maar kennis halen voor validatie. Stop onmiddellijk projecten die een scope hebben van jaaaaaren.
Be responsible
Laat als wetmatigheid overheidsdienaren mee tekenen voor projecten en trajecten. Laat maar eens zien waar je competentie en je ruggengraat zit en je je positie mede in zet voor IT projecten en trajecten. Dat geld immers ook in het bedrijfsleven.
Zo kun je nog wel een serie hele eenvoudig te implementeren regels opstellen en meteen vanaf moment X invoeren die voor de hele overhed gelden.
Het kost niets, leverd miljarden aan niet uitgegeven op….. het enige gekke is…. geen topambtenaar of politicus die hier aan gaat. Daar heeft men gewoon ‘gutz ’n galls niet voor’.
@NumoQuest
zoveel “gutz and balls” moet je wel hebben om die behoorlijk lastige opdrachten aan te kunnen. Men moet namelijk zelf ook Nee kunnen zeggen!
Ook al lonken de florijnen!
Dan moet men zich terdege afvragen of diegene die deze nieuw op te stellen gedragscode voor opdrachtnemers voor de overheid niet wil ondertekenen wel de juiste partij is om de klus mee te klaren….?
Je vindt bij veel ICT bedrijven niet eens een eigen gedragscode, online zoeken bij een aantal ICT bedrijven in Nederland leverde vandaag in elk geval teleurstellend weinig op…
Goed dat het OM en de ACM dit op juridische voet verder gaat oppakken, laten we ervan uitgaan dat hiermee in eerste instantie de belastingbetaler een dienst wordt bewezen.
ICT:
IT afdeling kan niet aan business eisen voldoen lees ik steeds. Onder de 25 heb je eigenlijk geen opleiding nodig, want je bent met smartphone opgegroeid, boven de 40 ben je afgeschreven. Duizenden ontslagen. Onderzoeken naar misstanden en fraude (brief naar 50 grootste ICT bedrijven), roep om klokkenluiders.
Als je nou student bent, zou jij in zo’n corrupte branche willen werken gezien ook je toekomstperspectief en werkplezier ?
Laten we niet een hele branche in de ban doen op basis van persberichten. Waar mensen werken gaan zaken verkeerd of maken misbruik van situaties. Inkopers bij de polite en Defensie zijn geschorst. dat wil niet zeggen dat alle inkopers bij de overheid corrupt zijn of zich misdragen. Hetzelfde geldt voor de ICT branche. Dat sommige bedrijven bijvoorbeeld via kartelvorming misbruik maken van de situatie is niet de hele branche aan te rekenen.
Zaken als gedragscode en andere initiatieven is prima, maar voor het koopproces en realisatie proces transparant en objectief meetbaar te maken is al een stap de goede richting op. En laten we eens op houden te praten over IT projecten. Die zijn er feitelijk niet. Betreft (reorganisatie / business) trajecten waarbij inderdaad wel IT de ”enabler”is. Maar niet de verlosser, dat is toch nog steeds Cruyff…
Zou men uberhaupt weten dat er clementie aanvragen voor zijn?
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt op haar website het als volgt: Wees er snel bij
Hebt u met andere bedrijven kartelafspraken gemaakt? Dan kunt u schoon schip maken door dit te melden bij ACM. Dit noemen we ook wel een clementieverzoek. Hoe sneller u dit meldt, hoe lager de boete.
Clementieverzoek
Overweegt u uw kartel te melden? Neem dan voor meer informatie contact op met het clementiebureau van ACM. Dit kan op vertrouwelijke basis. Als u na dit gesprek besluit om geen clementie aan te vragen, dan blijft dat gesprek tussen u en de clementiefunctionaris.
Telefoonnummer: 070 – 722 2302
E-mail: clementie@acm.nl
Clementiefunctionaris: Pablo Amador Sanchez
Wat mij overigens zeer bevreemd in heel deze affaire , dat ik geen enkel bericht of uiting zie van de mensen die het handvest publiek bestuur monitoren en bewaken? En dat zijn niet “de minste” kan ik u verzekeren!
http://www.publiekverantwoorden.nl/nl/hpv.aspx
Of zoals H.H.M Scholtes al in 2012 publiceerde.
Transparantie, icoon van een dolende overheid Den Haag
https://pure.uvt.nl/portal/files/1440922/Scholtes_Transparantie_16-04-2012_emb_tot_16-10-2012.pdf
Geeft nog meer te denken, te overdenken, , helaas ook te insinueren en te reflecteren. Niet alleen de 2e kamer heeft hier zitten slapen hoor…
Nee dit cultuur”gezwel” zit veel dieper! Daarvoor moeten er nog veel meer zaken aan het daglicht worden gebracht…