Branchevereniging Nederland ICT gaat de komende tijd actiever het thema integriteit onder de aandacht brengen. Daarnaast wordt actief de dialoog gezocht met de ACM. Deze boodschap heeft Bart Hogendoorn, voorzitter van Nederland ICT, uitgesproken in een overleg met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Aanleiding voor het overleg waren berichten in de media over mogelijke onregelmatigheden bij aanbestedingen van ict bij de overheid.
Namens het kabinet heeft minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer aanvullende maatregelen aangekondigd rond integriteit. Zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een oproep geplaatst om mededingingsproblemen bij overheidsaanbestedingen bij haar te melden en heeft minister Blok de ict-sector opgeroepen het thema integriteit te agenderen. In het overleg met de minister is commitment uitgesproken op deze punten en is toegezegd om werk te maken van een beter begrip van gewenst en ongewenst gedrag.
Te ondernemen stappen
Concreet stelt Nederland ICT voor een aantal stappen te ondernemen, als voortzetting en intensivering van bestaand beleid. Zo komt binnen het huidige samenwerkingsprogramma met de overheid, de iDialoog, integriteit als vast onderdeel terug in het programma. De gedragscode van Nederland ICT wordt verder geüpdatet en beter uitgedragen. Verder gaat Nederland ICT in gesprek met experts van integriteitsbevordering binnen de publieke sector, zoals Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS).
Nederland ICT gaat ook actief het onderwerp integriteit onder de aandacht brangen van leden. Zo gaat de branchevereniging bedrijven stimuleren om hun interne klokkenluidersregeling onder de aandacht te brengen. Ook worden de integriteitsregels van de overheid onder de aandacht gebracht, waarbij zij in hun handelen niets zullen doen om deze regels bij de overheid in gevaar te brengen. Tot slot wordt meer in het algemeen gewerkt aan meer kennis en transparantie bij aanbestedingen, betere informatiedeling en meer innovatie bij de overheid.
heb snel even gezocht op “gedragscode”:
Toko Bedrijfsgedragscode vindbaar op NL site Ja/Nee
Logica CMG Nee
Atos Origin Nee
Hewlett Packard Ja
IBM Nederland Nee
Ordina Nee
Centric Ja
Unisys Nee
Cisco systems Nee
Cap Gemini Nee
Microsoft Nederland Nee / alleen via USA downloadbaar
SAP Nee
Bull Nee
Ormit Nee
Peak-IT Nee
Macaw Nee
Oracle Nederland Nee
Detron ICT Solutions Nee
Lesscher IT Nee
TASS Nee
Getronics Nee
Dit zou op zijn minst moeten worden aangepast men zou een voorbeeld kunnen nemen aan Price WaterHouse Coopers, daar doet men uitgebreid uit de doeken hoe men intern bij PWC over “zakelijk juist handelen” nadenkt.
Code zegt niets. Gaat om cultuur. En die is bij (het door Ron aangehaalde) PWC net zo slechtt als bij Ordina, zo niet erger.
@Barry Soetoro
Dat u nog tijd heeft om te reageren tussen al het golfen door.
Nederland ICT heeft boter op haar hoofd. Zij wisten maar al te goed wat er speelde en heeft zelfs meegeholpen dit onder de pet te houden.
Ron,
Op de NL site van Unisys vind je een korte samenvatting. Aangezien de site nu net herontwikkeld is, moet het 1 en ander nog wel aangepast worden. Ik zal dit intern direct even door geven. Dus dank voor je melding.
Samenvatting op NL site :
http://www.unisys.nl/about-us/Maatschappelijk-Verantwoord-Ondernemen/ethiek
Hier in wordt gerefereerd naar de volledige versie die via onderstaande link terug te vinden is:
http://www.unisys.com/ms/purchase-order-terms-conditions/Documents/Business_Partner_Code_of_Business_Conduct_Dutch.pdf
Zijn we voor een vrije markt? Ja.
Zijn we tegen corruptie? Ja.
Willen we transparantie? Ja.
Worden sjoemelaars extra beloont? Ja.
Wil de staat klokkenluiders beschermen? Nee.
Wil men klokkenluiders belonen? Nee.
Wordt verzwijgen van fraude bestraft? Nee.
Werkt zelfreiniging? Nee.
Gaat deze oproep van Nederland-ICT wat veranderen? Nee.
Gedragscodes. Zoals G.K. van het Reve ooit schreef : “dat doet mij denken aan die borden in Chinese winkeltjes waarop staat geschreven ‘Hier wordt u niet bedrogen'”.
Gedragscodes zijn geen vrijbrief dat realiseer ik mij terdege! Immers papier is geduldig, nee, het gaat me om de intrinsieke waarde ervan!
Waar het mij namelijk meer om ging was dat een zichzelf respecterende organisatie niet eens het besef (lees lef) heeft om deze regels expliciet voor zichzelf te benoemen zodat men er intern en extern naar kan handelen & verwijzen!
Nu komt natuurlijk het punt, wat als men er niet (en dat blijkt nu maar weer ) naar gehandeld en verwezen heeft en de “eigen” code “met voeten getreden heeft”!
In de code staan afspraken die een juridisch karakter hebben. Het niet eerbiedigen ervan kan (en zal) leiden tot juridische consequenties. Zo ook in deze… helaas is er geen ander genezingsmiddel beschikbaar (stenigen is ook zo wat…)
Waarden en normen vervagen blijkbaar zo snel, het mag niet zo zijn dat eind-verantwoordelijken hiermee weg komen. Daarvoor heeft de heer Teeven toch nog wel plek in een of andere penitentiaire inrichting lijkt me…