Een medewerker van Defensie, die als reservist tijdelijk in actieve dienst is geweest, heeft mogelijk zijn geheimhoudingsplicht geschonden door informatie aan zijn werkgever door te spelen. Het ministerie heeft hierover aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie. Dit schrijft Defensie-minister Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede Kamer. Het tv-onderzoeksprogramma Zembla doet aankomende donderdag deze gang van zaken uit de doeken. Volgens Zembla gaat het om het bedrijf Ordina.
Volgens Hennis-Plasschaert beziet het OM of een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld. Zij schrijft in de Kamerbrief dat Zembla een uitzending wijdt aan onregelmatigheden bij ict-aanbestedingen bij de overheid. In dat kader heeft Zembla aan Defensie informatie voorgelegd, waaruit blijkt dat een van die onregelmatigheden betrekking heeft op Defensie. De informatie heeft betrekking op e-mails tussen deze medewerker en zijn werkgever, een ict-dienstverlener waarmee Defensie zaken doet.
De bewindsvrouw noemt de naam van de werkgever niet, maar tv-programma Zembla stelt dat het om Ordina gaat. Volgens Zembla heeft een reserveofficier bij de militaire inlichtingendienst van de Landmacht tijdens zijn uitzending naar Uruzgan in 2009 militair vertrouwelijke informatie doorgespeeld naar zijn civiele werkgever, Ordina. Dit blijkt uit een email die in bezit is van het tv-programma en die onderdeel is van een grote hoeveelheid, interne bedrijfsdocumentatie van Ordina die Zembla in handen heeft gekregen.
Reserveofficier
De majoor maakte destijds onderdeel uit van de G2-inlichtingentak van de Koninklijke Landmacht en was gestationeerd in Kamp Holland, schrijft Zembla in een persbericht. Als burger werkte hij tegelijkertijd voor Ordina als ict-consultant. Vanuit Kamp Holland stuurde hij een email naar zijn leidinggevenden bij Ordina, waarin hij hen informeert over de kwaliteit van de informatiesystemen die de inlichtingendienst van de Landmacht in Uruzgan in gebruik had. Ook maakte hij hen attent op de commerciële mogelijkheden die er voor Ordina in het verschiet liggen.
In de email van de reserveofficier aan zijn leidinggevenden bij Ordina, verstuurd op 5 september 2009, staat onder meer: ‘Heren, ik stuur dit mailtje even apart aan jullie, aangezien dit mailtje militair en commercieel vertrouwelijke info bevat.’ De email heeft als onderwerp: ‘Opportunity voor Ordina’.’ Vervolgens zet de reserveofficier zijn conclusies uiteen. Hij schrijft onder meer: ‘De ondersteunende systemen voor het inlichtingenproces (zijn) te kwalificeren als bagger.’ Ook noemt hij de namen van de systemen die de inlichtingendienst van de Landmacht gebruikt en geeft hij informatie over de slechte kwaliteit van de gegevensopslag en de beveiliging.
Aangifte
Zembla besteedt aankomende donderdag 2 oktober aandacht aan deze zaak in zijn uitzending, getiteld ‘Wie is de mol?’. Daarin komt onder meer defensiedeskundige Ko Colijn aan het woord, die in een reactie op de email van de reserveofficier stelt: ‘Het betreft hier informatie over het functioneren van het inlichtingensysteem daar ter plaatse. Dat is vitaal voor de veiligheid van de mannen die daar het veld ingaan, de veiligheid van Kamp Holland.’ Colijn voegt eraan toe: ‘En het is commercieel gevoelig. Dan dupeer je de organisatie, want dat betekent dat Ordina zijn voordeel kan doen met die informatie en offertes kan uitbrengen die niet concurrerend zijn.’
Reactie Ordina
Desgevraagd vertelde de reserveofficier aan Zembla dat het delen van de informatie met Ordina, zijn civiele werkgever, destijds zou zijn geautoriseerd door zijn overste, het hoofd van de G2-inlichtingentak van de Landmacht. Ook Ordina stelt in een schriftelijke reactie: ‘Met betrekking tot de casus bij het Ministerie van Defensie is uit het intern onderzoek gebleken dat de desbetreffende communicatie vooraf was afgestemd met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie.’ Voor nadere informatie verwijst Ordina vervolgens naar het ministerie. Die heeft nu dus aangifte gedaan.
Een woordvoerder van Ordina stelt in een reactie aan Computable dat het hangende dit onderzoek geen verdere mededelingen over deze zaak kan doen. Wat Zembla aakomende donderdag in de uitzending verder uit de doeken doet, is het bedrijf niet bekend. Vooralsnog is er geen noodzaak om een persbericht over de kwestie uit te sturen en aandeelhouders te informeren met het oog op de beursnotering van Ordina, aldus de zegsman.
ik dacht altijd al dat Van L. niet te vertrouwen was. Meneer rijdt in een dikke BMW en maakt een hoop poeha. Hij zit nu bij Oracle… pffff.
@Ict veteraan:
“Echter in een commerciëel bedrijf word je tegelijkertijd aangemoedigd om commerciële kansen te signaleren ter bevordering van de business en je eigen loopbaan. Strijdige belangen dus, met daartussen een fijne lijn die al dan niet overschreden wordt afhankelijk van je eigen integriteit.”
Heel goed geschreven daar zit inderdaad de sleutel. Maar daarnaast is het dus zo dat als je “eigen integriteit” niet genoeg is je later er toch op afgerekend kunt worden dat is wel iets om mee te wegen. Dan moet deze majoor die nb in een oorlogsgebied zat niet zeuren.
Ik weet dat dit zware keuzes zijn maar dan maar een minder goed beoordelingsgesprek met je manager omdat je niet commercieel genoeg bent. Die manager kijkt “meestal” wel uit om bewijzen te laten slingeren en weet dat hij een scala aan “HRM tools” heeft om het personeel onder druk te zetten. (bonusje, mensen afbranden bij de beoordeling, dreiging met ontslag etc ).
De oplossing als je in zo’n “gouden” kooi zit heb ik niet. Misschien niet te veel vaste lasten hebben zodat je er makkelijk weg kunt als het nodig is.
Hoe zat dat ook al weer met de Reservisten en de brillen actie in Uruzgan….waar ze zelf werkten voor de firma die de brillen uiteindelijk leverde? Lekker aanbestedingstraject en weer van die graaiers die reservist worden enkel en alleen voor zichzelf. Speelde rond dezelfde tijd geloof ik, is daar nog iemand gekielhaald of is ICT niet OK en grof verdienen aan je eigen brillen wel ????
Misschien moet ethiek maar weer eens een verplicht vak worden in Nederland want je ziet ze overal, beuhazen die het maar niet willen snappen dat het niet alleen om hen en hun carriere en/of portemonee gaat!
Jwsandker schreef: Ik denk dat Defensie haar tijd beter kan besteden aan de kwaliteit van haar eigen functioneren dan zich hier druk over te maken.”’
Juist daarom kan Defensie zich hier maar beter druk om maken. Met spelletjes spelen en inside information krijgen de beste systemen juist niet de kans maar weet een bedrijf het mooier te presenteren.