Het aanvullend ict-onderzoek naar twee cases bij de rijksoverheid, Werk.nl en Tunnels A73, ligt ook in handen van Policy Research uit België. Dit advieskantoor rondde afgelopen oktober zijn onderzoek af naar zeven ict-casussen van de overheid. Bij het nieuwe verdiepingsonderzoek schakelt Policy Research op verzoek van de tijdelijke commissie ICT-projecten van de Tweede Kamer twee experts in: Reinout Rinzema, een expert op het gebied van ict en juridische zaken, en Stephan Corvers, een inkoop- en aanbestedingsexpert.
De tijdelijke commissie ICT-projecten van de Tweede Kamer heeft verder besloten om vóór het zomerreces van 2014 hoorzittingen te organiseren, in de periode mei-juni 2014. Zij verwacht in het voorjaar van 2014 de resultaten van het verdiepende externe onderzoek binnen te krijgen. De resultaten van de externe onderzoeken zijn overigens vertrouwelijk. De rapporten worden gebruikt als inbreng voor het eindrapport. Naar verwachting zal de commissie het eindrapport in het najaar van 2014 aanbieden aan de Tweede Kamer.
De tijdelijke commissie, onder leiding van voorzitter Ton Elias (VVD), heeft de opdracht een parlementair onderzoek uit te voeren naar ict-projecten bij de overheid. De overheid heeft de informatieprocessen en –stromen bij ICT(-projecten) niet op orde. De commissie wil in kaart brengen wat er waarom mis is gegaan of juist goed liep. Daarnaast zal het onderzoek duidelijk moeten maken welke stappen er moeten worden gezet om de informatieprocessen en –stromen bij ict(-projecten) van de overheid optimaal in te richten.
Extra vragen
Policy Research Corporation Nederland won in februari 2013 de gunning voor het uitvoeren van het parlementaire onderzoek naar ict-projecten bij de overheid. Het onderzoek telt zeven casussen: Modernisering Gemeentelijke Basisadministraties (mGBA), EPD, Tunnels A73, C2000, OV-chipkaart, (het later toegevoegde) Werk.nl en de migratie van een mainframe- naar een winframe-omgeving bij RDW. De eerste zes zijn hoofdpijndossiers; het laatste project is succesvol verlopen. Opmerkelijk is dat grote miskleunen bij Defensie, Justitie en de Belastingdienst ontbreken
Bij de tijdelijke commissie ICT-projecten van de Tweede Kamer, die het parlementair onderzoek organiseert, rezen er naar aanleiding van het onderzoek van Policy Research extra vragen over Werk.nl en de beveiliging van de tunnels in de A73. Daarbij gaat het om de aanbestedingsprocedures, het contractmanagement, de relatie tussen ict-leveranciers en overheid en de geldstromen binnen ict-projecten (het eventueel ondoelmatig gebruik van belastinggeld).
Afgelopen november stemde de Tweede Kamer in met het voorstel van de commissie om aanvullend onderzoek te laten verrichten. Hierdoor verschijnt het eindrapport van de commissie ruim een halfjaar later, namelijk in het najaar van 2014.
Ik vind het nogal gevaarlijk dat er buitenlandse organisaties bij dit soot trajecten worden betrokken. De reden dat ik dit stel is omdat men doorgaans niet zo heel veel gevoel kan hebben wat er op politiek niveau speelt, tussen de regels door kan lezen, intonatie kan ontdekken, die in in dit soort uiterst cruciale trajecten nu eenmaal spelen.
In tweede mis je telkens weer de kern van het verhaal. Zaken worden later pas door de overheid getoetst en de overheid kan naar believen bepalen welke informatie er naar de kamer gaat en welke niet. Onafhankelijke regie, een vereiste in dit soort gevallen en trajecten is een vereiste.
Het falen
Het falen van en met IT projecten zijn bijzonder goed te analyseren en de hiaten, gemaakte fouten en missers, zeer eenvoudig uit te leggen. Daarbij moet je je van elke vorm van politiek distantiëren en sec inzoomen op de projeten en je kunt oorzaken en gevolgen prima aanwijzen.
Voorwaarde voor dergelijke trajecten dient gewoon te zijn dat man en paard worden benoemd en vervolgens eindelijk eens twee criteria mandetoir worden gesteld.
1. De juiste man op de juiste plaats
Gewoon en eenvoudig dat heb je er geen verstand van, dan moet je gewoon worden vervangen. Anders heeft een dergelijke exercitie geen enkele zin. Ja het kost geld.
2. Geen heksenjacht
Je benoemt gewoon waar en waarom het fout is gegaan en verder moet ook hier worden geleerd dat zaken in en met IT alleen maar kunnen gebeuren doordat er mensen aan knoppen zitten waar men geheel geen verstand van hebben of denken dat te hebben.
Het is heel eenvoudig, wanneer je capabele mensen met kennis van zaken op de juiste plek zet, gewoon voorkomt dat het een politiek of ambtelijk feestje word, dan bereik je waar IT voor is bedoeld. Het besparen van miljarden en het vergroten van productiviteit en betrouwbaarheid.
In dit geval kan ik u met een gerust geweten zeggen dat hier weer heel veel geld zal worden verdampt meer uiteindelijk werkelijk niet op zal leveren.
Het kan werkelijk zo eenvoudig zijn.