Het consortium, bestaande uit Capgemini, Esri, Geodan en KPN Corporate Market, en het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) hebben overeenstemming bereikt over de beëindiging van de overeenkomst voor de levering en implementatie van het landelijk crisismanagementsysteem (Lcms 2.0) aan de veiligheidsregio’s. Daarmee is de bodemprocedure die het consortium had aangespannen van de baan. Het samenwerkingsverband voor het Lcms 2.0 is ook ontbonden.
'Partijen zijn teleurgesteld over het feit dat de overeenkomst is beëindigd, maar zijn tevreden over de wijze waarop de beëindiging is afgewikkeld. De partijen blijven ook in de toekomst nauw betrokken bij ontwikkelingen in het veiligheidsdomein. Voor alle betrokken partijen geldt dat de beëindiging van de overeenkomst geen beletsel vormt voor verdere samenwerking', staat in een persverklaring.
Protest
Het consortium had begin 2011 de aanbesteding gewonnen voor de ontwikkeling van het landelijk crisismanagementsysteem Lcms 2.0 voor alle veiligheidsregio's, het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum en het Nationaal Crisiscentrum. Het systeem kwam echter niet door de testfase heen. Het NiFV zegde de overeenkomst begin 2012 eenzijdig op en besloot het bestaande contract met Multioperations in juni te verlengen, de leverancier van het systeem dat bij twintig van de 25 veiligheidsregio's in gebruik is.
Daarmee was Capgemini c.s. het niet eens. Volgens de partijen bestond er geen grond voor ontbinding van het contract omdat de technische gebreken inmiddels waren opgelost en er dus ook geen aanleiding meer bestond om met spoed een overbruggingsopdracht te verstrekken via een onderhandse gunning. Het consortium stapte vervolgens naar de voorzieningenrechter om een verbod op deze onderhandse aanbesteding te eisen en om alsnog de overeenkomst met het consortium na te komen.
In de haren
De rechter stelde het NIFV echter begin september in het gelijk. Het consortium startte hierop een bodemprocedure voor schadevergoeding maar heeft er uiteindelijk voor gekozen om in overleg met het NIFV het dispuut te schikken en verdere juridische kosten te voorkomen. 'Met het oog op toekomstige activiteiten in het veiligheidsdomein is het beter op een constructieve wijze met elkaar om te gaan dan elkaar in de haren te vliegen. Er is ook vertrouwen uitgesproken voor de toekomst, bijvoorbeeld wanneer er eventueel weer een aanbesteding komt voor een nieuw lcms', stelt een ingewijde.
Het samenwerkingsverband van de vier partijen – systeemintegrator en hoofdaannemer Capgemini, de gis-specialisten Esri en Geodan en infrastructuurdienstverlener KPN – is inmiddels ontbonden. Partijen sluiten nieuwe samenwerkingsvormen niet uit. 'Dat Lcms 2.0 als geheel is gestopt wil niet zeggen dat de afzonderlijke systemen niet werken', stelt de betrokkene.