Uit onderzoek van ict-beveiligingsbedrijf Fox-IT is gebleken dat ook de PKI Overheid-certificaten van het Beverwijkse authenticatiebedrijf Diginotar niet meer betrouwbaar zijn. Gebruikers van overheidssites zijn er daardoor niet zeker meer van dat ze daadwerkelijk de site van hun keuze bezoeken en niet op een nepsite terecht komen. Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingegrepen. Overheidswebsites, zoals van DigiD, RDW en de Belastingdienst, gaan zo snel mogelijk over op andere beveiligingscertificaten. Het operationeel beheer van alle certificaten wordt van Diginotar overgenomen.
De minister heeft ook overleg gevoerd met werkgeversorganisatie VNO-NCW omdat de problemen met de certificaten ook bedrijven kunnen raken die er gebruik van maken. Donner zei in de nacht van 2 op 3 september 2011 tijdens een in aller ijl belegde persconferentie dat hij wil voorkomen dat het beeld ontstaat dat alle overheidswebsites onbetrouwbaar zijn. Van hoeveel sites de beveiliging in het geding is, is nog niet duidelijk.
Eerder werd bekend dat de Diginotar-certificaten van eigen merk door een elektronische inbraak niet meer veilig zijn. Zo werd een vervalst SSL-certificaat afkomstig van Diginotar misbruikt voor aanvallen op gebruikers van Google. Nu zijn daar dus de pki-certificaten voor de overheid bijgekomen. Naar verluidt hebben Iraanse hackers ingebroken bij de Nederlandse pki-dienstverlener, sinds kort in handen van het Amerikaanse Vasco.
Nepsite
De rijksoverheid maakt op diverse websites meldingen dat gebruikers beveiligingswaarschuwingen kunnen krijgen omdat hun internetbrowser het beveiligingscertificaat van Diginotar niet meer vertrouwt. Beveiligingscertificaten beveiligen de verbinding tussen de internetbrowser en de betreffende site. Ook geeft zo'n certificaat zekerheid dat een gebruiker de echte website bezoekt en niet een nepsite.
De DigiD-organisatie laat weten dat de helpdesk als gevolg van de beveiligingsproblemen gedurende het weekeinde geopend. Logius, het servicehuis voor de infrastructuur van de rijksoverheid, heeft een telefoonlijn (0900 – 555 4555) geopend en een servicepagina over hoe certificaten te vervangen zijn door drie andere certificaatleveranciers van PKI Overheid services/SSL-certificaten (ESG, QuoVadis, Getronics).
@criticaster.
Volgens mij is Openbare Orde en Veiligheid core business voor de overheid, net als gezondheid, ouderenzorg en verzin er zelf ook maar een paar.
ICT is niet meer dan een hulpmiddel, net als een GSM, een dienstfiets en een gebouw!
Wat ik me nu afvraag: op basis waarvan is Diginotar destijds geselecteerd?
Waren de selectiecriteria niet zorgvuldig genoeg, is er simpelweg gekozen voor de goedkoopste in plaats van functioneel de beste of ?
Wellicht een leuk onderzoekje waard
@:PaVaKe: Ik vrees dat dit een retorische vraag is.
Zie ook het artikel op nu.nl: ‘Diginotar negeerde misbruik en was slecht beveiligd’
Ik citeer hieruit slechts 2 zaken:
1) Maar ook met de beveiliging blijkt van alles mis te zijn. Zo ontbrak het aan anti-virusbescherming voor het Windows besturingssysteem
2) Wachtwoorden van systeembeheerders waren zo slecht gekozen dat deze geautomatiseerd zijn gekraakt
Werkelijk 1e klas prutsers…
Soms is gelijk krijgen vervelend. Vasco DataSecurity, het moederbedrijf van DigiNotar, heeft het vanmiddag failliet laten verklaren. Lang leven de doorstart?