Tien gemeenten in de regio Nijmegen laten een haalbaarheidsonderzoek naar ict-samenwerking uitvoeren. In Zuid-Holland zijn de gemeenten Bernisse, Brielle, Spijkenisse en Westvoorne een stap verder. Zij kondigen de oprichting aan van het shared service center ICT Voorne Putten. Gemeenten verwachten via samenwerking te komen tot een betere en goedkopere ict-dienstverlening. Ook willen ze door de krachtenbundeling minder kwetsbaar zijn op ict-gebied.
Tien gemeenten in de regio Nijmegen hebben een intentieverklaring over samenwerking op ict-gebied ondertekend. Het gaat om Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Mook en Middelaar, Nijmegen, Ubbergen, West Maas & Waal en Wijchen. Ze streven naar een slimmere en efficiëntere inzet van ict. Ook zeggen de gemeenten organisatorisch minder kwetsbaar te willen zijn op het gebied van ict.
De gemeenten laten de haalbaarheid van zo'n grootschalige ict-samenwerking uitzoeken. De resultaten van het onderzoek zijn in het najaar 2011 gereed. Sommige gemeenten werken al op een aantal terreinen samen, zoals Millingen-Groesbeek, Heumen-Wijchen en Beuningen-Druten. Naast de voorgenomen ict-samenwerking wordt gekeken naar de gemeenschappelijke uitvoering van gemeentelijke milieutaken en of dit kan worden uitgebreid naar de omgevingsvergunning.
Voorne Putten
De gemeenten Bernisse, Brielle, Spijkenisse en Westvoorne hebben definitief besloten om samen te werken op het gebied van ict. Zij richten daarvoor het shared service center ICT Voorne Putten in. De belangrijkste doelen zijn het verbeteren van de dienstverlening en de prestaties van de gemeentelijke organisatie. De samenwerking is gericht op het beheer van basisregistraties, geo-informatie, het Klantcontactcentrum en de midoffice.
Intergemeentelijke ict-samenwerking is niet nieuw. Naar verwachting zal het de komende jaren toenemen. Gemeenten staan voor grote opgaven: de decentralisaties van de rijksoverheid, de roep om betere dienstverlening en efficiënter werken. Door het samenwerken moeten de hoge ict-kosten voor de kleinere gemeenten krimpen.
Goed bezig die gemeenten. Als niet alle gemeentes hun eigen document management systemen willen uitvinden, kunnen ze waarschijnlijk ook wel samenwerken op andere delen van de infrastructuur. Al zou het nogsteeds een heel interessant plan zijn om vanuit de VNG of Binnenlandse zaken een voorloop gemeente te maken waar alle ICT als referentiesysteem kan worden aangeboden aan andere gemeentes.
Ik hoop dat deze gemeenten gebruik gaan maken van de informatie en ervaringen die andere gemeenten op dit gebied opgedaan hebben. Anders gaan ze weer het wiel opnieuw uitvinden.
Voorbeeld van dit soort bronnen:
1- De ervaring van de gemeente Haarlemmermeer:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/3927754/1277202/gemeente-haarlemmermeer-richt-eoverheid-in.html?utm_campaign=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss
2- Onderzoek van Ernst & Young:
Vraag de white paper aan bij Guill van den Boom(beschikbaar op zijn LinkedIn)
3- Mijn opinie en de betreffende white paper beschikbaar via Computable site, mijn LinkedIn pagina of URL:
http://www.box.net/shared/s3by6v7z6yhhlp4k0sy1
En nog meer bronnen die dit al uitgezocht hebben.
zie http://www.vng.nl/samenwerken voor initiatief van Vereniging Nederlandse Gemeenten
@Gast: Dit ken ik al, leuke initiatief maar brengt weinig op!Er zijn een aantal gemeenten rond Eindhoven die in de vorm van VNG van plan zijn om sommige data (archief)gezamenlijk te digitaliseren. Weet je hoe lang ze bezig is om tot een BESLUIT te komen ( dus het werk moet nog komen)? Hoe efficiënt zijn ze bezig?
Het is maar data, laat staan dat ze hun ICT samen gaan voegen.
Het centraliseren van ICT activiteiten geeft geen garantie dat er efficienter wordt gewerkt. Men denkt wel vaak daarmee goedkoper uit te zijn, dus worden dergelijke voorstellen met name gedreven door budgetten die gekort worden. Dit zal echter nooit volledig bewaarheid worden omdat centralisatie niet per definitie inhoudt dat je minder ICT middelen/mensen nodig hebt om de grootte van de samengevoegde ICT organisatie te kunnen ondersteunen. Wat er wel gebeurt is dat meer mensen iets te zeggen willen hebben over hun gezamenlijke domein. Dat leidt dus tot trage(re) besluitvorming en oplossingen die meerdere partijen tevreden moeten stemmen (= comprimis oplossing). Alsof dat geen geld kost. Alleen deze kosten worden naderhand nooit goed belicht om te “meten” wat nu de meerwaarde van de samenvoeding is geweest. Dus als gemeenten een dergelijke gedachtegoed voor ICT hanteren, waarom dan niet ook voor andere specialisaties? Men zou ook de burgemeesters en wethouders kunnen centraliseren (lees: opheffen en landelijke politiek inzetten voor gemeentelijke bestuurderstaken). Groot deel van wat gemeentes kunnen/mogen doen wordt sowieso al gedicteerd door de landelijke overheid, wat is dan de meerwaarde van een lokale politieke bestuurderslaag die alleen maar een hoop extra geld kost?