De Raad voor de Rechtspraak stopt met het programma Vernieuwing Informatiesystemen Rechterlijke organisaties (Viro). De raad krijgt geen extra middelen meer vanuit de Rijksbegroting. De aanbesteding is stopgezet. Het project zou tien miljoen euro moeten kosten. Opmerkelijk is dat in 2009 ook al een aanbesteding voor Viro werd stopgezet. Toen was het project nog op 32 miljoen begroot.
Het nieuwe systeem Viro moest komen te bestaan uit standaardsoftware met servicegeoriënteerde, inter-operabele en zelfstandig inzetbare componenten. Functioneel gaat het om aspecten als zaaksturing, zaakbeheer, digitale proces- en documentafhandeling en het ontwerpen van een gebruikersinterface. Het systeem zou het huidige, verouderde systeem Berber vervangen dat fungeert als het primair processysteem voor bestuursrecht. De Raad voor de Rechtspraak is de bedrijfsvoerende instantie binnen de rechterlijke macht.
De aanbesteding voor Viro startte begin 2010. Er waren vijf partijen voor een vierjarig contract geselecteerd. Qurius trachtte nog tevergeefs bij de rechter toegelaten te worden tot dit gezelschap. Eind september zou de gunning bekend worden gemaakt, maar de aanbesteding liep vertraging op. Volgens de Raad voor de Rechtspraak was er nadien wel een partij geselecteerd die zelfs een conceptversie had ontwikkeld. De raad heeft de aanbesteding afgebroken en gunt de opdracht niet meer.
Geen geld
Volgens de instantie bleek de afgelopen tijd dat er te weinig geld beschikbaar zou komen voor Viro, zowel in 2011 als naar verwachting voor 2012. Uitvoering van het vernieuwingsprogramma zou daardoor onverantwoorde risico's met zich meebrengen en onvoldoende zekerheid bieden over de af te leveren resultaten. Als de gunning voor Viro was doorgezet, zou er bovendien te weinig geld overblijven voor het financieren van basisvoorzieningen als werkplekautomatisering en databeheer. Als gevolg hiervan zou de bedrijfsvoering van de Rechtspraak in gevaar kunnen komen, aldus de raad. Deze overwegingen hebben de instantie doen besluiten het programma Viro, en daarmee de aanbesteding, te beëindigen. De raad zegt zich nog te bezinnen op een nieuwe meerjarenplanning, in overleg met de gerechten.
Opmerkelijk is dat de Raad voor de Rechtspraak in 2009 ook al tevergeefs heeft geprobeerd om het programma Vernieuwing Informatiesystemen Rechterlijke Organisaties van de grond te tillen. Deze aanbesteding werd eind 2009 stopgezet, waarna in 2010 werd gekozen voor de uitvraag van een goedkopere standaardoplossing.