De ict- en informatiestrategie (I-Strategie) van de Rijksoverheid is definitief goedgekeurd door de Interdepartementale Commissie van cio’s (ICCIO). Dat maakte Rijks-cio Maarten Hillenaar bekend op het Digitaal Bestuur Congres 2011. Als laatste stap wordt de I-Strategie nu aan de Tweede Kamer aangeboden. De strategie heeft betrekking op alle ict-voorzieningen voor de bedrijfsvoering van de Rijksoverheid en op een aantal generieke ict-voorzieningen in het primaire proces.
De I-Strategie is onderdeel van het inmiddels door de Ministerraad vastgestelde uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst. De strategie moet zorgdragen voor verdere centralisatie van de bedrijfsvoering op het terrein van ict en de één-concern-gedachte van het Rijk ondersteunen. Het uiteindelijke doel van de I-Strategie is de dienstverlening naar burger en bedrijfsleven te optimaliseren. Het fungeert daarbij als aanjager van maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van concurrentie- en innovatievermogen, veiligheid en welzijn.
Transformatie
Volgens overheidsexpert Willem Beelen, directeur publieke sector bij Inter Access, is de goedkeuring veelbelovend. Hij schreef hierover een uitgebreide opiniebijdrage waarin hij op de verschillende onderdelen en mogelijkheden ingaat. Zo behandelt hij de zes elementen van de I-Strategie en gaat hij in op de transformatie van de publieke dienstverlening van e-dienstverlening naar i-dienstverlening.
Met de I-Strategie werkt Nederland volledig in lijn met de Digitale Agenda van Europees Commissaris Neelie Kroes. Dit werkprogramma wil in 2015 iedere Europese burger digitaal laten zijn. De Nederlandse I-Strategie legt daar nog een schepje bovenop. De technische wereld van de cloud, internetprotocollen, standaarden en services wordt voorzien van ‘gevoel'. En wat voor gevoel: 'een geluksgevoel'. Of zoals Rijks-cio Maarten Hillenaar het op het Digitaal Bestuur Congres 2011 verwoordde: '2015, de Nederlander is de gelukkigste digitale burger van Europa!'
Ik hoop dat ze rekening met ouderen en kansarmen gaan houden. Of is het alleen voor de happy-few?
Als ICT’er van de koude grond krijg ik jeuk van deze hete lucht. Automatiseren van mega-burocratische omgevingen levert ditto applicaties op. En ik spreek uit ervaring.
Als er al sprake gaat zijn van innovatie dan is de kans op innovatie van aanpak bij deze projecten de grootste kans die je gaat krijgen.
Neem de tijd om goede oplossingen te bedenken waar iedereen het over eens is dat het de beste oplossing is.
Het zou een mooie start zijn om optimaler met de aanwezige IT assets om te gaan, die door vele overheids organisaties zijn gekocht. Wat heeft men ingekocht, is het in gebruik, hoeveel heeft het gekost, kan ik het hergebruiken. IT Asset Management is het hoofd thema van de toekomst.