Siemens gaat de kantoorautomatisering en hosting voor de Hulpverleningsregio Haaglanden regelen. Die bestaat uit de Regionale Brandweer Haaglanden en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR). Tot 2010 konden zij gebruikmaken van de werkplekdiensten van de regiogemeenten. Maar omdat de twee onderdelen zijn ondergebracht in een apart rechtspersoon -Veiligheidsregio Haaglanden – is er separate it-omgeving nodig.
Siemens, dat drie andere concurrenten achter zich liet in de aanbesteding, sloot een vierjarig contract met de Hulpverleningsregio Haaglanden. De automatiseerder richt werkplekken in met kantoorautomatisering en vaste telefonie en zorgt ervoor dat de medewerkers toegang krijgen tot bedrijfsapplicaties, waaronder gemeentelijke systemen. Ook is Siemens verantwoordelijk voor de datamigratie naar de nieuwe omgeving en de hosting en het technisch beheer van alle niet-gemeentelijke applicaties. De applicaties stelt het ict-bedrijf vanuit een centrale omgeving beschikbaar aan de eindgebruikers. Siemens richt nog wel een bemande eerstelijns helpdesk in op een locatie van de Hulpverleningsregio Haaglanden in Den Haag.
Nieuwe constellatie
De Hulpverleningsregio Haaglanden is een samenwerkingsverband van negen gemeenten op het gebied van brandweerzorg en geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen. Het negental bestaat uit Den Haag, Zoetermeer, Delft, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg, Westland, Midden Delftland en Wassenaar. In totaal werken er circa 1200 mensen, waarvan zo'n dertig bij GHOR. Per 1 januari 2010 zijn de Regionale Brandweer Haaglanden en de GHOR opgegaan in het nieuwe openbaar lichaam Veiligheidsregio Haaglanden. Daardoor kunnen de brandweer en de GHOR structureel geen gebruik meer maken van de werkplekbeheercontracten van de diverse gemeenten. Er startte een aanbesteding voor een nieuwe ict-omgeving.
Open standaarden en open source software
In de oude situatie beschikte de Hulpverleningsregio Haaglanden over ongeveer 650 werkplekken, verdeeld over 29 locaties. Via de gemeenten waartoe deze locaties behoren, werden de werkplekken geregeld waar de medewerkers de beschikking hadden over kantoorautomatisering, toegang tot bedrijfsapplicaties (zoals vergunninginformatiesystemen) en telefonie. De betrokken gemeenten waren verantwoordelijk voor het beheer van deze werkplekken.
Deze taak neemt Siemens nu op zich, waarbij de gemeenten verantwoordelijk blijven voor het beheer van hun eigen applicaties. Aan de automatiseerder is de richtlijn doorgegeven om zoveel mogelijk standaard hardware en software te gebruiken. Ook is er een voorkeur uitgesproken voor het gebruik van open standaarden en open source software. Siemens is momenteel bezig aan een proefopstelling.