De gemeente Amsterdam gaat een cio benoemen die de problemen met de automatisering aan moet pakken. Er is handenvol werk voor die nieuwe ict-manager want de gemeente kampt met grote organisatorische en beveiligingsproblemen en er is nauwelijks zicht op de uitgaven.
De adviescommissie van de gemeente Amsterdam pleit voor het aanstellen van een chief information officer (cio) die de ict-problemen binnen de gemeente gaat aanpakken. Dat is een van de aanbevelingen van de Werkgroep Ict die de problemen bij de gemeente onderzocht. Het aanstellen van een ict-manager is ook in lijn van de adviezen van onderzoekbureau McKinsey dat ook de automatisering bij de gemeente doorlichtte.
In de aanbevelingen staat dat de gemeente een ict-manager gaat aanstellen die met duidelijke verantwoordelijkheden en bevoegdheden de besturing van de ict vorm moet geven. De organisatie van de automatisering gaat op de schop. Onder leiding van de cio komt er een centrale dienst die verantwoordelijk is voor alle gemeenschappelijke voorzieningen, inclusief het beheer van de frontoffice kanalen, de midoffice, de ict-infrastructuur en de generieke voorzieningen. De gemeente wil de komende jaren, op al die genoemde punten overgaan van per organisatie verschillende oplossingen naar gemeenschappelijke voorzieningen. De werkgroep benadrukt dat die plannen forse investeringen en grote inspanningen van de gehele organisatie vergen.
In 2009 verbetering
Medio 2009 moet de sturing op ict-gebied systematisch verbeterd zijn. In de aanbevelingen adviseert de werkgroep om uiterlijk voor het zomerreces van 2009 de aanstelling van de nieuwe cio af te ronden en de ict-organisatie opnieuw in te richten.
Vooruitlopend op de komst van de nieuwe cio wordt een kwartiermaker benoemt die het voorwerk in gang moet zetten. Dat werk bestaat uit: Het vastleggen van de architectuur van de gemeentebrede ict-voorzieningen en een ontwikkelprogramma, een inventarisatie van de ingezette ict-middelen en het personeel en er moet een voorstel komen voor de inrichting van een nieuwe centrale dienst waarin beleid én uitvoering zijn ondergebracht. Ook moet er een meerjaren voorstel komen voor de financiering van de noodzakelijke investeringen en het beheer van de gemeentebrede ict-voorzieningen. Eind 2008 moeten die opdrachten zijn afgerond.
De kandidaat voor de cio-functie wordt zowel binnen als buiten de gemeente gezocht.
Problemen
Een betere aansturing van de automatisering bij de gemeente Amsterdam is hard nodig. Uit de doorlichting van de ict blijkt dat er grote problemen zijn met de inrichting van de ict-infrastructuur en de organisatie. Bij de gemeente is een wildgroei aan systemen en slecht samenwerkende ict-afdelingen ontstaan. Standaardisatie in de infrastructuur ontbreekt. Slechts driehonderd van de vijftienduizend werkplekken zijn gestandaardiseerd. Er zijn tientallen datacenters in gebruik en de gemeente beschikt over ongeveer vijftig e-mailservers. Daarnaast worden applicaties nauwelijks op meerdere plaatsen ingezet. Naast het gebrek aan interne samenwerking schiet de samenwerking met andere gemeenten tekort.
Naast de organisatorische problemen en de problemen van de infrastructuur is sprake van een groot beveiligingsprobleem. Er is bij de gemeente Amsterdam geen structurele controle op de gemeentelijke informatiebeveiligingsnorm (GIBN). Bovendien zijn geen kritieke systemen gedefinieerd en decentraal ingerichte lan's (local area networks) voldoen vaak niet aan de beveiligingsnormen.
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat tientallen datacenters van de gemeente niet beschikken over de juiste beveiligingsvoorzieningen. Ook worden in veel gevallen geen back-up gemaakt. Bovendien zijn uitwijksystemen beperkt beschikbaar. De gemeente zou bij zelfevaluaties een veel te rooskleurig beeld geven van de eigen informatiebeveiliging. Daar komt bij dat de gemeente nauwelijks zicht heeft op de kosten voor ict.
Iemand een idee waar de vorige CIO is gebleven?!?
Jottem wel.
Hij zit nu bij de Belastingdienst